De volleyballers van Compaen (m) zijn dichtbij de titel. In Lille werd groot Zaans waterpolosucces gevierd en KZ gaat vol aan de bak in de play-offs van de Korfballeague waar het nummer 1 PKC moet verslaan voor een plek in Ahoy Rotterdam.

Dit zijn de sportuitslagen van het afgelopen weekeinde.

Zaterdag 23 maart

Handbal

Nadat de heren van HV Zaanstreek onlangs de koppositie verspeelden ging de ploeg dit weekend op bezoek bij de nieuwe nummer 1. Daar werd verloren. Speler Wouter van Lienen stuurde ons de volgende tekst en prachtige foto:

‘Ondanks de geweldige support hebben we aan het kortste eind getrokken in de wedstrijd tegen nummer 1 UGHV. Na een 20-15 ruststand hebben we verloren met 37-32.’

De dames staan 5e in hun competitie en speelden bij de nummer 4 in Nieuwegein. Daar trokken ze helaas aan het kortste eind.

WedstrijdUitslag
Dames zaal 2e klasseNieuwegein 2 – HV Zaanstreek22-14
Heren zaal 2e divisieUGHV – HV Zaanstreek37-32
Heren HV Zaanstreek bedanken het meegereisde publiek. (Foto: Wiebe Wijma.)

Korfbal (Zaal)

De laatste speelronde in de reguliere Korfballeague moest uitwijzen wie de tegenstander wordt van KZ in de play offs in de strijd om het landskampioenschap. KZ won en ook directe concurrent DVO won bij Blauw wit in Amsterdam. Daardoor eindigt KZ op plek 4. Hierdoor speelt de ploeg uit Koog Zaandijk komende zaterdag eerst uit bij PKC dat eerste eindigde. Een week later, op 6 april speelt KZ dan thuis tegen PKC. Als er dan geen beslissing is gevallen volgt een derde en beslissende wedstrijd in Papendrecht om een plek in de finale in Ahoy Rotterdam op zaterdag 13 april.

Groen Geel was al gedegradeerd en kreeg koploper PKC op de koffie. Er werd nog flink gescoord tegen de favoriet voor de titel maar ook deze laatste wedstrijd van het seizoen leverde geen punt op.

In de play offs speelt de nummer 1 tegen de nummer 4 voor een plek in de finale. De nummer 2 treft de nummer 3 van de competitie. Dit alles in een ‘best of 3’. KZ en PKC treffen elkaar voor een plek in de finale. De andere strijd gaat tussen LDODK dat tweede werd en nummer drie DVO.

WedstrijdUitslag
KorfballeagueHKC – KZ15-23
Groen Geel – PKC14-28

Volleybal

In de topdivisie stond Zaanstad heren 1 voorafgaand aan het afgelopen weekend op plek 5.
Eindklassering in de top 5 is essentieel om te kunnen promoveren. Zaterdag werd gewonnen van Kangeroes en zo springt Zaanstad een plekje naar positie 4. Nummer 5 Taurus heeft wel evenveel punten en het verschil met Volley Tilburg dat 6e staat is slechts een punt. Er komen dus nog twee spannende weken aan in de strijd om promotie.

Compaen staat aan kop in de 1e divisie en is zaterdag officieel gepromoveerd. Vorige week werd in Dordrecht gewonnen van de nummer 2. Daardoor was het gat al zes punten. Deze zaterdag werd gewonnen van de Burgst Breda en concurrent Dordrecht verspeelde weer punten. Met een gat van zeven punten op nummer 2 Numidia VC Limax 2 is de titel bijna binnen. Er zijn nog twee wedstrijden te spelen. Zaterdag 6 april in Amsterdam tegen US en de week erna thuis tegen Inter Rijswijk. De kans is groot dat het kampioenschap over twee weken in Amsterdam in de wacht wordt gesleept. Een ritje op de platte kar richting Oostzaan is dan haalbaar.

Ook bij de dames in de 2e divisie werd goed gewonnen door de Zaanse ploegen. Zaanstad dames 1 had daar een vrij weekend.

WedstrijdUitslag
Topdivisie heren BKangeroes – Merkala Zaanstad1-3
Eerste divisie heren BCompaen – De Burgst Breda3-1
2e divisie dames CMerkala ZaanstadVrij
Compaen – VCV3-1
Luba Leython – Merkala Zaanstad 22-3

Waterpolo

Een fantastische prestatie voor de dames van ZV de Zaan in het waterpolo. In Lille moest gewonnen worden om een van de laatste vier ploegen in de Euro cup te zijn die strijden om Europees goud. En dat gebeurde. Zie ook het verslag dat we plaatsten op de Orkaan.

Voor de overige Zaanse ploegen ging de Eredivisie verder.

Eredivisie herenZV de Zaan – ZPC Amersfoort20-6
ZVL 1886 – ZV de Ham20-5
Eredivisie damesZVL 1886 – ZV de Ham7-7
Euro Cup damesLille – ZV de Zaan8-10
Feestvreugde bij ZV de Zaan. (Foto: Paul Riteco)

Zondag 24 maart

Hockey

Sinds lange tijd speelden zowel de dames als de heren van de Kraaien weer eens thuis deze zondag.
De dames staan 6e en willen richting de top 3. De nummer 9 kwam op bezoek en werd verslagen. Nu staan de Kraaien dames op evenveel punten als nummer 5 Purmerend. Weer een stapje richting de top 3 dus.

De heren zakken door een verliespartij vol doelpunten naar plek 10.

WedstrijdUitslag
3e klasse herenKraaien – Scoop Delft2-4
4e klasse damesKraaien – Buitenhout1-0
Kraaien dames willen richting de top 3.

Rugby

Een thuiswedstrijd voor Zaandijk op sportpark Jagersveld. De tegenstander kwam uit Deventer. Vorige week werden de eerste punten van fase 2 van de competitie behaald, toen werd er gelijk gespeeld tegen Hilversum. Deze zondag was de eerste overwinning van de 2e fase van de competitie dan daar.

WedstrijdUitslag
2e klasse noord (H)Zaandijk – The Pickwick players59-10

Door Edwin Kleiss.