Het werd nog even spannend maar het resultaat is behaald. De dames van ZV de Zaan hebben zich vanavond – zaterdag 23 maart -in Lille verzekerd van een plek bij de beste vier ploegen in de Euro cup. In noord-Frankrijk werd Lille met 8-10 aan de kant gezet.

Door de winst mag de Zaan met nog drie andere overgebleven clubs strijden voor de Europese titel in de Euro cup, het tweede toernooi in het Europese waterpolo. Voor zowel Lille als de Zaan was een overwinning nodig om de poulefase te overleven. In november won de Zaan de thuiswedstrijd al met 12-9.

Eerste helft

In het eerste kwart kwam de score langzaam op gang. Na drie minuten was het Nerida Drewes die de score opende namens de Zaanse club. In de laatste twee minuten van het eerste bedrijf maakte Lille er twee.

In het tweede kwart kwam de wedstrijd echt op gang. Uit en penalty maakte Lieke Rogge de 2-2 waarna de score redelijk om en om verliep. Dat resulteerde in een stand van 4-5 halverwege een open wedstrijd.

Time out voor ZV de Zaan en Lille.

Tweede helft

Na de rust kwam Lille fel uit de startblokken, dit offensief leverde op dat drie keer het aluminium werd geraakt. De frustratie was hoorbaar op de livestream. De Zaan deed wat Lille niet lukte en scoorde direct twee keer en zo stond het 4-7. Een gat van drie punten was geslagen door speelsters Sam en Van Tol.
Echter kwam Lille snel terug tot 6-7 en zo was de spanning weer terug in de cruciale wedstrijd.

Na de 6-8 door Lois den Ouden liet keepster Britt van den Dobbelsteen zich van haar beste kant zien. Zij blokte een lang schot en voorkwam daarmee een treffer voor de Fransen. Beide ploegen scoorden nog eenmaal en met nog een kwart wedstrijd te gaan was de stand 7-9 voor de Zaan.

In het laatste kwart was het alles of niets voor Lille en de thuisploeg zette veel druk. Dat leverde de 8-9 op. Alles lag weer open. De bal kwam daarna op de kruising en op de paal. Daar kwam de Zaan goed weg. Met nog 3.26 minuten te spelen was het Takyawa Sam die de 8-10 maakte. Er werd niet meer gescoord en de Zaan kon vieren dat een plek bij de beste vier in de wacht is gesleept.

Takyawa Sam werd ook topscorer, met vier doelpunten had zij het grootste aandeel in de score.

Door: Edwin Kleiss. Foto’s: Paul Riteco.