Een Zaanse bedoening op de tribunes van het Sloterparkbad in Amsterdam zaterdagavond. Daar speelden de dames van ZV de Zaan tegen Lille UC voor de Euro cup, het tweede Europese toernooi in het waterpolo.

Het begon spannend, de Zaan liep vervolgens uit in de score maar maakte het nog onnodig spannend in de slotfase waarin ook nog een opstootje te betreuren was.

Er gingen brownies rond over de tribunes van het Amsterdamse zwembad, ook spiesen met snack tomaatjes en cakejes. Maar de trouwe achterban van de zwemvereniging had naast het geknabbel vooral oog voor de dames van ZV de Zaan. Na twee uitwedstrijden, waarvan er één werd gewonnen in Europa, was zaterdagavond de eerste thuiswedstrijd daar, al was het in Amsterdam omdat het eigen zwembad de Slag niet voldoet aan de voorwaarden voor Europees waterpolo van de LEN.

Er werd gewonnen (12-9) van koploper Lille dat de eerste twee wedstrijden had gewonnen. Nu staat het gelijk in de poule.

Eerste helft

In de eerste helft tegen de Fransen leek de Zaan snel grip te verliezen op de wedstrijd. De bezoekers kwamen al snel op 0-1 en later 1-2 en na de 2-2 liepen ze uit tot 2-4. In het tweede kwart zette dat zich door tot 3-5 waarna de thuisploeg het heft weer duidelijk in handen nam. Het stond al snel 5-5 en er werd gas bij gegeven. Nummer 10 Nerida Drewes scoorde tweemaal en een halve minuut voor rust zette Lois den Ouden met een snoeihard schot de 8-5 ruststand op het Amsterdamse scorebord.

Tweede helft

Het derde kwart werd een heel aparte. De rust had Lille goed gedaan en de ploeg had zich herpakt. Beide ploegen speelden op het scherpst van de snede en zeer geconcentreerd. Daardoor werd er ook bijna niet gescoord. Pas anderhalve minuut voor het eind van het derde bedrijf was het Lieke Rogge die de Fransen een volgende slag toediende, gelijk het enige doelpunt van periode 3, de 9-5.

ZV de Zaan in de aanval tegen Lille

Opstootje

Het werd een wedstrijd met een onrustige eindfase. Niet alleen omdat de Zaan het nog onnodig spannend maakte door Lille na de 10-5 vier keer te laten scoren. Met een 10-9 stand en nog drie minuten en drieënvijftig seconden op de klok moest er alsnog gevochten worden voor de winst.

De veilige marge werd teruggebracht met de 11-9 en de beslissende 12-9 van Lieke Rogge. Iets dat de tegenstander niet kon verkroppen waarschijnlijk. ZV de Zaan speelster Takyiwa Sam schreeuwde het in de laatste minuut uit van de pijn waarna er een opstootje ontstond. Sam’s duim zou onder water zijn gepakt en verdraaid door een tegenstander.

Na hervatting van de wedstrijd lag deze weer snel stil en werd Morgan McDowall van Lille met de rode kaart uit het bad gestuurd. Gelukkig was dit ook het einde van de wedstrijd en konden de gemoederen tot bedaren komen.

Op 25 november is de volgende Euro cup wedstrijd voor de Zaan thuis tegen Padova.