Zonde, zonde, zonde! De dames van ZV de Zaan waterpolo zullen er vast nog wakker van liggen vannacht. In de final four van de LEN Euro cup leek er zaterdagavond geen vuiltje aan de lucht en de Europese finale was binnen handbereik. In het laatste kwart verspeelden zij alles in het Italiaanse Triëst tegen Triëste dat nog vijf keer scoorde in het laatste bedrijf. Eindstand: 10-8.

Het ging allemaal zo eenvoudig in de halve finale tegen de Italianen. Al snel stond de Zaan op 0-2 voor door doelpunten van speelsters Drewes en van Rijn. De ruststand van 3-5 was nog bescheiden voor het spelbeeld. In het derde kwart kreeg de Zaan twee goals tegen uit penalty’s maar toch kon de voorsprong worden uitgebreid tot een comfortabele 5-8. De Italiaanse commentator van de Youtube stream was vol lof over de prestaties van de Zaanse meiden.

‘Triëste heeft een perfect vierde kwart nodig om dit nog recht te zetten.’

De Zaan was de tegenstander op elk vlak steeds twee stappen voor geweest. Maar dat perfecte vierde kwart voor Triëste volgde toch, het leek alsof een andere tegenstander het bad had betreden. Of was het de fout van de Zaandammers die dachten er al te zijn? In ieder geval vlogen de Italiaanse treffers hen om de oren. Het waren er vijf en de Zaan scoorde niets meer. Zelfs een verkregen penalty werd gemist. Het stond toch pas vrij laat 8-8. In de laatste minuut maakte de thuisploeg het verschil en schoot zich naar de finale.

Overleg tussen coach Mick van den Bree en de speelsters. (Foto: Bas Hokke)

Troostfinale

Of de Zaan erop zit te wachten na deze domper is te betwijfelen maar morgen, zondag 14 april, wacht er nog een ’troostfinale’ tegen de verliezer van de andere halve finale tussen het Italiaanse Padova en het Hongaarse BVSV. Die wedstrijd om het brons wordt gespeeld om 15.30 uur.

Door: Edwin Kleiss. Foto: ZV de Zaan.