Het was weer een mooi sportweekend voor de Zaanse verenigingen. De Cromtigers openden het honkbalseizoen met een mooie overwinning, de Kraaien kijken weer omhoog, het is bijna feest in het volleybal en ook voor andere sporters schijnt de zon.

Alleen KZ is uitgespeeld en gaat niet naar de Korfballeaguefinale in Ahoy volgende week. PKC was weer te sterk.

Dit zijn de sportuitslagen van het weekend dat achter ons ligt.

Zaterdag 6 april

Honkbal

Waar de meeste sporten afstevenen op het einde van het sportseizoen begint het nieuwe seizoen voor ‘zomersport’ honkbal pas net. Voor de Cromtigers stond er gelijk een flinke rit op het programma naar Groningen waar gespeeld werd tegen een promovendus die nog niet zo bekend was bij het team. Inmiddels hebben ze kennisgemaakt en zijn de eerste punten mee naar de Zaanstreek. Volgende week beginnen ook de Zaanse honkballers van Odiz Frogs in de 4e periode.

WedstrijdUitslag
2e klasse B herenCaribe – Cromtigers8-15
Cromtigers Honkbal coach Just van Heems
Cromtigers coach Just van Heems

Korfbal (Zaal)

Ook de tweede play offs wedstrijd voor KZ tegen PKC ging verloren. Het einde van het zaalseizoen is dan toch daar. Dennis Dallinga deed voor ons verslag.

WedstrijdUitslag
Play offs KorfballeagueKZ – PKC14-21
KZ in actie tegen PKC. Foto: Dennis Dallinga.

Volleybal

Volgende week staat de laatste speelronde op het programma in het volleybal. In de topdivisie heren gaat Zaanstad voor promotie. Daarvoor moet de ploeg eindigen in de top 5. Door winst op Donki Sjot staat het er goed voor. Zaanstad staat 4e met evenveel punten als de nummer 5. Het verschil met de nummer 6 volley Tilburg is vier punten. Volgende week is de laatste wedstrijd uit in Tilburg tegen deze directe concurrent.

Compaen was in de Eerste divisie al zeker van promotie naar de topdivisie. Zaterdag werd er gewonnen in Amsterdam. Op een set na is Compaen nu kampioen maar van coach Mark Schoonen mag de kurk al van de fles. Zo zegt hij in het wedstrijdverslag op de Orkaan. Zaterdag a.s. is de laatste wedstrijd in de eigen sporthal Oostzaan, tegen Inter Rijswijk 2. Dan is een set winnen voldoende om de titel officieel binnen te halen. Compaen keert na een seizoen afwezigheid met glans terug in de Topdivisie.

Felicitaties voor Compaen na afloop van de wedstrijd tegen US in Amsterdam.

Bij de dames in de 2e divisie is er mogelijke promotie voor Zaanstad dames 1. Door winst op VCV staat de ploeg 4e en die positie zou recht geven op promotiewedstrijden.

Ook speelden Zaanstad 2 en Compaen tegen elkaar in een Zaanse derby. Zaanstad trok ook hier aan het langste eind.

WedstrijdUitslag
Topdivisie heren BMerkala Zaanstad – Donki sjot3-0
Eerste divisie heren BUS – Compaen1-3
2e divisie dames CMerkala Zaanstad – VCV3-1
Merkala Zaanstad 2 – Compaen3-1

Waterpolo

Ook in het waterpolo was er een Zaanse derby. De Eredivisie voor mannen had ZV de Zaan – ZV de Ham op het programma. In zwembad De Slag werd het een redelijk eenvoudige overwinning voor de thuisploeg.

WedstrijdUitslag
Eredivisie herenZV de Zaan – ZV de Ham16-10
Eredivisie damesGZC Donk – ZV de Zaan9-19
PSV – ZV de Ham11-16
De Zaan tegen de Ham in maart 2023.

Zondag 7 april

Handbal

Voor de heren van HV Zaanstreek is er nog maar een wedstrijd te spelen. Lang stonden ze dit seizoen aan kop in de 2e divisie. Nu staan ze 2e met achtentwintig punten. Zondag werd er van de nummer 5 gewonnen. Volgende week zondag is de laatste wedstrijd, uit bij HVC in Emmer Compascuum. De 2e plek als eindresultaat zou fantastisch zijn na een eerste seizoen in de landelijke 2e divisie waar de handballers vorig jaar naar promoveerden.

De uitwedstrijd van de dames wordt a.s. donderdag gespeeld.

WedstrijdUitslag
Heren zaal 2e divisieHV Zaanstreek – US27-24
Dames veldcompetitieTornado 2 -HV Zaanstreek
Heren HV Zaanstreek bedanken meegereisd publiek. (Foto: Wiebe Wijma.)

Hockey

De druk stond erop. Als nummer 10 speelden de heren van Kraaien 1 bij de nummer 9 Strawberries. Het verschil op de ranglijst was vijf punten dus als de mannen nog willen klimmen in de stand moest er worden gewonnen. En dat gebeurde. De blik kan weer voorzichtig naar boven worden gericht.

De dames speelden thuis en klimmen een plaatsje naar positie 5 op de ranglijst door winst op Thor. Zij willen de jacht openen op de top 3, dus winst op deze hekkensluiter was essentieel.

WedstrijdUitslag
3e klasse herenStrawberries – Kraaien1-3
4e klasse damesKraaien – Thor2-1

Door Edwin Kleiss.