De vlag kan uit bij KVZ ’23. De korfballers van de fusieclub boekten zaterdag de eerste overwinning van het zaalseizoen. We werden er zelfs over ge-appt door de voorzitter en de trainer.

Zondag kon de vlag uit bij ZV de Zaan. De heren van de Zaandamse zwemclub bereikten de halve finale van de KNZB beker in het waterpolo.

Dit zijn de sportuitslagen van 3 en 4 februari.

Zaterdag 3 februari

Korfbal (Zaal)

De elfde speelronde in de Korfballeague heeft alleen maar meer spanning in de top gebracht. In de strijd om de beste vier plekken die recht geven op play-offs voor het landskampioenschap speelde KZ uit in Bennekom tegen directe concurrent DVO. Het werd een gelijkspel.

Die andere Zaanse trots op het hoogste niveau, Groen Geel uit Wormer, speelde tegen de koploper LDODK maar wist de opmars van de club uit Gorredijk niet te stuiten.

In de Overgangsklasse werd zaterdag de eerste overwinning behaald voor fusieclub KVZ ’23. In Leiden kwam de verlossing. Trainer Micheal Hendriks weet dat er meer in zijn ploeg zit en gaat voor handhaving.

KVZ ’23 won in Leiden tegen Pernix.
WedstrijdUitslag
KorfballeagueDVO – KZ16-16
Groen Geel – LDODK23-29
Overgangs klassePernix – KVZ ’2318-26
1e klasse DONDO – Roda Westzaan23-11
2e klasse FFurore – DSO19-17
3e klasse GADOS – OKV19-17
Zaandam Zuid – DKV12-14

Volleybal

Bij de heren in de Topdivisie zakte Zaanstad vorige week een plaatsje op de ranglijst. Ook deze week werd verloren, van directe concurrent Peelpush dat 4e staat. Zaanstad vinden we nog steeds op plek 3.

Koploper Compaen ontving in de Eerste divisie de nummer 3. Dankzij een 4-0 zege is het verschil met nummer 2 Dordrecht nu vijf punten.

Bij de dames speelde Compaen (7e) tegen directe concurrent Taurus (8e). Er werd verloren in Oostzaan en daardoor zijn de beide ploegen nu gewisseld van positie op de ranglijst.
Zaanstad 1 stond 4e en kreeg de hekkensluiter op bezoek en die werd verslagen.
Zaanstad 2 (5e) versloeg knap Sovoco (2e). De stand bij de dames ziet er nu zo uit.

WedstrijdUitslag
Topdivisie heren BMerkala Zaanstad – Peelpush1-3
Eerste divisie heren BCompaen – Numidia VC Limax4-0
2e divisie dames CCompaen – Taurus1-3
Merkala Zaanstad – Zovoc3-1
Merkala Zaanstad 2 – Sovoco3-2
Compaen heren 1 in volle actie.

Waterpolo

De mannen speelden Eredivisie en de dames gingen nog even aan de slag in de tijdelijke wintercup.
De beide Zaanse damesploegen plaatsten zich voor de halve finale van dit toernooi.

In zwembad de Slag gaf ZV de Zaan heren 1 coach Andres Mirales een aantal sterkhouders van het team rust i.v.m. de halve finale in de beker van zondagavond.

WedstrijdUitslag
Eredivisie herenZV de Zaan – PSV16-11
ZV de Ham – MNC Dordrecht8-12
Dames WintercupZVL 1886 – ZV de Zaan9-12
PSV – ZV de Ham12-13

WK

Momenteel spelen de dames van Oranje in Qatar het WK. 

Het Nederlands zevental is momenteel Wereld – en Europees kampioen.
De eerste wedstrijd in de poule fase werd met 10-8 verloren van olympisch kampioen Amerika. Er volgen voor Oranje nog poule wedstrijden tegen Kazachstan en Brazilië. Wedstrijden die normaal gesproken ruim gewonnen behoren te worden, zodat Nederland als tweede in ieder geval doorgaat naar de volgende ronde.

Bente en Lieke Rogge van ZV de Zaan maken deel uit van dit Oranje, terwijl ex -De Zaan speelsters Maxine Schaap en Kitty Lynn Joustra ook daar voor Nederland uitkomen. De laatste twee hebben een ZV de Zaan verleden, maar spelen nu in het buitenland.

ZV de Zaan keepster Britt van den Dobbelsteen, onlangs Europees kampioen geworden met Oranje, is voor dit WK toernooi door bondscoach Evangelos Doudesis niet geselecteerd. Zij is stand by voor het geval aldaar er iets met een van de keepsters gebeurd.

Zondag 4 februari

Handbal

Koploper Zaanstreek gaat in de mannencompetitie op bezoek bij de nummer 8. De constatering in onze sportagenda op vrijdag, dat HV Zaanstreek heren 1 het vooral lastig heeft tegen laagvliegers, werd gelijk aangetoond. Door het verlies staan de Zaankanters nog wel aan kop maar slechts op doelsaldo. Ook UGHV en Huissen hebben 22 punten.

De dames stonden in hun competitie 5e en gingen naar de nummer 4 waar werd verloren. Met zeven 7 punten staan de dames nog steeds 5e van de zes ploegen. Hekkensluiter Handbal Domstad is puntloos.

WedstrijdUitslag
Heren zaal 2e divisieQuintes VVW – HV Zaanstreek25-23
Dames zaal 2e klasseCeleritas – HV Zaanstreek30-12

Rugby

Zaandijk ging zondag naar partnerclub Castricum en hoopte daar na een valse start in fase 2 van de competitie weer eens punten te halen. Die punten bleven bij de bossen en de duinen. Volgende week mag Zaandijk inhalen tegen R.C. Hilversum.

WedstrijdUitslag
2e klasse noord (H)Cas RC 2 – Zaandijk36-31

Waterpolo
Dat ZV de Zaan coach Mirales een aantal van zijn spelers rust had gegeven bleek zondag goed uit te pakken. Polar Bears had in eigen bad weinig in te brengen tijdens de strijd om een plekje in de KNZB bekerfinale. Don Rempt en Stan Meijn scoorden allebei drie doelpunten en werden daarmee topscorer bij de Zaan.

WedstrijdUitslag
Halve finale KNZB herenPolar Bears – ZV de Zaan10-15

Door Edwin Kleiss. (Foto’s KVZ ’23 door Meneer de fotograaf.)