Met alleen nog KZ en Groen Geel die in actie komen, is het sportjaar 2023 voor de andere sportploegen afgesloten. Hoe was hun laatste weekend voor de kerst? We nemen het nog maar eens door.

Dit zijn de sportuitslagen van 16 en 17 december.

Zaterdag 16 december

Korfbal (Zaal)

De Korfballeague had voor KZ een thuisduel in petto. Topclub PKC kwam naar topsportcentrum de Koog. Beide ploegen hadden voor aanvang zes punten uit de eerste vier duels. Helaas werd er net verloren tegen de ploeg uit Papendrecht. KZ staat vierde.

Groen Geel ging naar Fortuna in Delft en verloor. In de Korfballeague werd tot nu slechts een keer gelijkgespeeld door de Wormers.

Volgende week spelen KZ en Groen Geel nog hun laatste wedstrijden van het jaar. Dat speelschema zie je hieronder. De overige clubs hebben nu winterstop.

In de Overgangsklasse is KVZ nog op zoek naar de eerste overwinning, die laat op zich wachten tot het nieuwe jaar.

Zaandam Zuid speelde al op donderdagavond tegen Purmer en speelde gelijk.

WedstrijdUitslag
KorfballeagueKZ – PKC17-19
Fortuna – Groen Geel32-19
Overgangs klasseDie Haghe – KVZ ’2328-20
1e klasse DRoda Westzaan – Weidevogels17-20
2e klasse FFurore – Sporting west16-10
3e klasse GOKV – Stormvogels12-10
Zaandam Zuid – Purmer (donderdag gespeeld)14-14

Op zaterdag 23 december spelen Groen Geel en KZ nog een speelronde in de Korfballeague.

WedstrijdTijd
KorfballeagueDOS ’46 – KZ19.00
Groen Geel – DVO19.00
Selectie KZ korfbal 2023-2024

Volleybal

Topdivisionist Zaanstad (heren) ontving de nummer tien van de ranglijst en won. Hierdoor staat de ploeg er goed voor op plek 2. Al op woensdag 10 januari hervat Zaanstad de competitie.
De andere Zaanse ploegen doen dat op zaterdag 13 januari.

De heren van Compaen gaan definitief als nummer 1 het nieuwe jaar in. Na winst op U.S. is de voorsprong nog gegroeid ook.

Bij de dames in de 2e divisie stond er een Zaans duel op het programma. Compaen (5e) won van Zaanstad 2 (4e). Het eerste team van Zaanstad won ook met 2-3.

De ploegen staan nu mooi bij elkaar in de stand. Opvallend is dat Zaanstad 2 het tot nu beter doen dan het eerste team.

WedstrijdUitslag
Topdivisie heren BDonki Sjot – Merkala Zaanstad1-3
Eerste divisie heren BCompaen – US3-1
2e divisie dames CCompaen – Merkala Zaanstad 23-2
VCV – Merkala Zaanstad2-3

Waterpolo

De wintercup is in het leven geroepen als extra competitie tijdens de periode dat er EK wedstrijden worden gespeeld. De ploegen nemen deel zonder hun internationals.

WedstrijdUitslag
Wintercup herenZV de Zaan – ZVL 188614-15
Polar bears – ZV de Ham13-14
Wintercup damesZV de Zaan – PSV14-8
GZC Donk – ZV de Ham8-9

Zondag 17 december

Badminton

Matchpoint speelde in Hoogkarspel. Mitchell Robinson schreef ons het volgende verslag:

‘Afgelopen zondag was het tijd voor Matchpoint 1 om uit te spelen tegen Hoogkarspel 1, de nummer twee van de poule. De thuiswedstrijd was een verdienstelijke 5-3 winst met spannende 3-setters, dus de druk lag hoog. Zo was de herendubbel wederom een spannende (19-21/21-19), die helaas in de 3e beslecht werd ten gunste van Hoogkarspel. De damesdubbel was minstens net zo spannend maar ook hier trok Hoogkarspel aan het langste eind. De hierop volgende singles van Mitchell, Dorthe en Dennis gingen vrij eenzijdig naar de tegenstander, tussenstand 5-0. De single van Arianne was een ware veldslag, die zij kranig heeft weten binnen te slepen: 5-1! Dan de mixen, normaliter de favoriete partijen van Matchpoint. De Gemengd Dubbel 1 van Jasper & Arianne was even spannend, met 21-19 in de eerste set, maar in de tweede set was de tegenstander te sterk. De Gemengd Dubbel 2 van Mitchell & Dorthe ging er heftig aan toe, met 16-21 / 23-21 hebben zij de pot net niet in 2-sets kunnen winnen en was Hoogkarspel tóch ook van deze pot de winnaar in de 3e set. Verloren met 7-1, met Arianne als terechte ‘MVP’.

WedstrijdUitslag
4e divisie afd 7Hoogkarspel – Matchpoint7-1

Handbal (zaal)

De heren van HV Zaanstreek kijken terug op een prachtjaar. In de zomer werden zij zowel in de zaal als op het buitenveld kampioen en ze promoveerden naar de 2e divisie. Daar begonnen ze met getemperde verwachtingen. Echter, inmiddels staan ze ruim aan kop en daar kon ook de laatste wedstrijd voor de winterstop niets meer aan veranderen. Daarom was het een grote verrassing dat er zondag voor de tweede keer werd verloren dit seizoen. Speler Wouter van Lienen doet verslag:

‘Vanaf het begin bleek dit een gelijke strijd te worden met een dynamisch team tegen ons. Met een tactisch wapen door zonder keeper te spelen in de aanval hadden ze iets waar wij geen antwoord op hadden. Helaas verliezen we de 2e keer dit seizoen met 28-30.’

Ook de dames verloren thuis in de laatste speelronde van het kalenderjaar. Als nummer 5 ontvingen zij de koploper uit Aalsmeer.

Op 14 januari hervatten de handballers de competitie.

WedstrijdUitslag
Heren zaal 2e divisieHV Zaanstreek – H.V.C.28-30
Dames zaal 2e klasseHV Zaanstreek – Handbal Aalsmeer 223-26
Publiek in sporthal Zaanstad zuid bij thuiswedstrijd HV Zaanstreek.

Rugby

De spelers van Zaandijk rugby kenden een zeer goede eerste fase van de competitie die ze thuis afsloten tegen Haarlem dat 7e stond. Na de winterstop begint de 2e fase.

Coach Walter van Ling schreef ons:

‘We hebben zondag 25-17 gewonnen van Haarlem. Een spannende pot met extra lading omdat William van Zaandijk nu bij Haarlem speelt en Sandile Khumalo juist bij zaandijk. Verder ben ik nu trainer bij zaandijk en Royd Hendriks die in het verleden zaandijk coachte nu juist Haarlem coachen. Spannende derby met 3 gele en een rode kaart waarbij zaandijk uiteindelijk de overwinning binnen sleepte. Het was sowieso weer een goede week, alle teams inclusief jeugd hebben weer gewonnen.’

Afgelopen dinsdag was de eerste damestraining bij de club. Daarover schrijft hij:

‘Dinsdag waren er 8 dames en we hebben alweer toezegging voor aanstaande dinsdag, dus wie wil is is weer van harte welkom.’

WedstrijdUitslag
2e klasse noord (H)Zaandijk rugby – RFC Haarlem25-17

Zaanvoetbal

Dan nog een kerstige kersttip voor wie nog niet genoeg sport gezien heeft in 2023. Het Zaanse kerst Zaalvoetbaltoernooi is deze hele week te bezoeken in sporthal Wormer. Op vrijdag 29 december is er dan nog een finale.

Door Edwin Kleiss.