Dat vrouwen en meisjes niet zijn geschapen voor sporten die fysiek wat zwaarder zijn geloven we bij de Orkaan natuurlijk niet. Daarom zaten we op de sportredactie stiekem al een tijd te hopen op de aankondiging die nu een feit is. Zaandijk rugby zoekt vrouwen om een team te vormen. Vanavond (dinsdag) om 19.00 uur komen ze voor het eerst bij elkaar voor een kennismaking en eerste training.

Momenteel heeft de vereniging slechts twee vrouwelijke leden maar die komen alleen om te trainen. Dat kan gezelliger en beter. Daarom neemt de club na een oproep nu voor minimaal drie weken het initiatief om met dames die zin hebben de edele rugbysport eens te proberen, of al wat ervaring hebben, aan de slag te gaan.

De trainingen zijn de komende dinsdagavonden om 19.00 uur kosteloos te bezoeken en worden gegeven door Walter van Ling, coach van het 1e herenelftal. Hij heeft inmiddels ervaring met het opzetten van damesteams.

‘In Haarlem heb ik in het verleden ook een damesteam opgezet. Daar spelen nu dertig vrouwen rugby. Dus waarom zou het hier in de Zaanstreek niet kunnen? De flow moet erin komen. En het leuke is dat we vanaf nul beginnen dus je komt niet als beginneling in een vaste kliek terecht. We gaan samen een team bouwen waar je onderdeel van kunt zijn.’

Ervaring is niet nodig en je hoeft ook niet per sé groot en sterk te zijn. Volgens de trainer kan iedereen zijn eigen rol krijgen. Zo is een klein iemand bijvoorbeeld behendiger om er met de bal vandoor te gaan of om de vrije ruimte in te rennen.

‘De trainingen zijn voorlopig gratis en vrijblijvend. Neem wel een bitje mee ter bescherming van je tanden. We leggen er nog helemaal geen druk om en het is een gezelligheidsgebeuren.’

Vrouwelijke rugby speelsters (in spé) zijn dinsdag tussen 19.00 en 20.00 uur welkom op het terrein van Zaandijk Rugby op sportpark Jagersveld. Adres: Doctor H.G. Scholtenstraat 18, Zaandam.

Door: Edwin Kleiss. Met dank aan Walter van Ling. Foto: Facebookpagina Zaandijk rugby.