Stadshart Zaandam schrapt omstreden Pietenlied

‘Zwarte Piet huilt, waar hij eens heeft gelachen. Zwarte Piet huilt want hij voelt de pijn. Maak veel plezier want het gaat om de kinderen. En blijf wie je bent, da’s de beste manier.’ Zo kweelt volkszanger René Karst op de melodie van ‘Amsterdam huilt’.

Zaterdag was het lied te horen in het muziekpaviljoen op de Gedempte Gracht in Zaandam tijdens de aankomst van Sinterklaas.

Niet alleen het maken van een statement via de ‘volwassen’ muziek kan op kritiek rekenen, het feit dat Karst het gewaagd heeft om een lied, dat Jordaanprinses Zwarte Riek zong uit verdriet om de verdwenen Jodenhoek aan de Weesperstraat, voor de Zwarte-Pietenstrijd te gebruiken, valt ook niet in goede aarde.

Stadshart Zaandam heeft vandaag verklaard dat het lied op verzoek van het plaatselijke Sinterklaascomité is gedraaid, het comité ontkent dat en de DJ had geen idee van de onderliggende boodschap. Hoe dan ook het resultaat van de commotie is dat het lied niet meer op De Gracht te horen zal zijn.

Hier de twee versies:

“Maak veel plezier want het gaat om de kinderen…” Het is ons een raadsel hoe Karst denkt dat een lied als dit bijdraagt aan kinderplezier. Het was geschreven om te huilen, en die boodschap lijkt door zijn ‘bewerking’ overeind te blijven.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *