De toon van het FNV is strijdlustig: “Albert Heijn was gewaarschuwd. Maar het supermarktconcern heeft de laatste kans laten liggen om zonder trammelant een cao met een goede loonsverhoging af te spreken voor de duizenden mensen in de distributiecentra (DC’s).”

Daarom wordt er vanaf vanavond gestaakt bij het distributiecentrum in Zaandam aan de Hoofdtocht 1 op bedrijventerrein Westerspoor. Ook in Geldermalsen en Pijnacker wordt gestaakt. Vanmiddag om 17.00 uur liep het ultimatum af dat door de bonden aan de AH-directie was gegeven.

Shefania Sewbaks, bestuurder FNV Handel zegt op de website van het FNV: “De directie is niet ingegaan op de eisen in ons ultimatum, daarom wordt er vanaf vanavond begonnen met staken.” Volgens Shefania Sewbaks krijgt de top er zelf 13 procent bij.

Albert Heijn biedt 6 procent meer salaris in april 2023 en 2 procent per januari. De FNV eist dat de salarissen in een jaar structureel omhooggaan met 14,3 procent, plus € 100 bruto per maand. De vakbond wil ook dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels.

De vakbonden willen ook niet dat er aan de toeslagen getornd wordt. Nieuw personeel krijgt nu minder voor het werken op zondag. Albert Heijn zou ook parttimers die van rooster veranderen minder willen gaan betalen volgens de vakbond.

Bij de distributiecentra van Albert Heijn werken in totaal zo’n 4.000 mensen op de locaties in Geldermalsen, Hoorn, Pijnacker, Tilburg, Zaandam en Zwolle aldus de FNV.

Foto: AH-distributiecentrum in Zaandam (De Orkaan).