Station Zaandam: 50 jaar geleden (filmpje & melkboerbonus)

Station Zaandam, een massief gebouw aan de Stationsstraat. Met een loopbrug naar het perron, een kiosk, een restauratie op het perron, een fietsenstalling, en ernaast Van Gend & Loos…

Egon Blaes legde het vast in het begin van de jaren zeventig, en De Orkaan put uit zijn gedigitaliseerde archief.

We zien ook de Albert Heijn-toren die in februari 1971 z’n hoogste punt bereikte. Dus het zal dat jaar of misschien 1972 zijn geweest. Op het station zijn leuzen gekalkt: ‘U.S.A. uit Vietnam’ en ‘Sukatno Vrij!’. Die laatste wijst ook op 1971 toen Sukatno, oud-secretaris-generaal van de (communistische) Indonesische Volksjeugd, ter dood werd veroordeeld. In Nederland werd volop actie gevoerd, o.a. door de ANVJ, wat waarschijnlijk tot gevolg had dat het vonnis niet werd voltrokken. Sukatno overleed in 1997 in de gevangenis.

We zien op de film ook een stukje Stationsstraat in de oude staat (bomen!), met de oude ambachtsschool en de Vaart achter IFF, voor het station een gele (!) taxi  en een telefooncel. We zien ook een stukje ongerept Westzijderveld achter het station.

Egon Blaes (1918-2007) was de schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Hij woonde in de Stationsstraat, en op die dag filmde hij zijn vrouw (in de lichtblauwe jurk) waarmee hij samen naar Pinksterdrie in Purmerend ging. We proberen elke week een stukje film uit zijn archief te publiceren.

Onder dit filmpje een bonusfragment uit 1970, met melkboer Koppen (Rustenburg) en de Coöperatieve Melkcentrale (voor de boeren uit Zaandam-west) en Drukkerij Huisman aan de Stationsstraat.

Deel dit artikel:

29 reacties op Station Zaandam: 50 jaar geleden (filmpje & melkboerbonus)

 1. Willem van Zeist schreef:

  Mooi tijdsbeeld

 2. Leyena van der Laan schreef:

  ooh wat ontzettend gaaf!

  Waarom is dat station gesloopt dan?
  Das toch vet gaaf zo’n mooi gebouw.

 3. Annemarie Klerk schreef:

  Heel erg leuk uit de oude doos. Heel herkenbaar.

 4. Dick Marinus Sr schreef:

  Klassieke schoonheid maakte plaats voor kitsch in die Zaanse zône…

 5. Henk Evenblij schreef:

  12 april 1967 verongelukt mijn moeder (49) ter hoogte van station Zaandam.

 6. Simon Mes schreef:

  Heel erg, mijn dank.

 7. Marco Post schreef:

  Mooie tijd ben daar op gegroeid tegen over het station

 8. Anja ten Hoope schreef:

  Zó herkenbaar en ontroerend. Ik woonde daar als kind in de buurt. Bedankt voor de prachtige beelden.

 9. Yvonne ten hoope schreef:

  Oooh wat leuk zeg! Prachtig mooi station,kocht ik een kaartje en ging als meisje van 8jaar naar mn oma in krommenie. T.o de IFF aan de overkant van het water de vaartkade daar woonde wij.lekker roeien zomers in een huurbootje. Mooi tijd, wat was zaandam mooi!

  • Alexandra Blaes schreef:

   Voor de ten Hoope familie, we waren dus vrijwel buren. Ik herinner mij het straatje nog heel goed waar jullie woonden. Volgens mij waren de jongens ten Hoope ook voetballers. Wij woonden op de hoek van de Herenstraat (tegenover drukkerij Huisman) en de Stationsstraat. Dat roeien van de Vaart naar het Westzijderveld vonden wij ook geweldig. Fijn dat zoveel mensen de films van mijn vader zo waarderen, ben met terugwerkende kracht nog trots op hem.

   • Neeltje de Boer_Fronik schreef:

    Trots? Dat mag je ook best zijn vind ik. Hartstikke mooi
    Brengt weer een hoop herinneringen naar boven.
    Dank je wel

   • Yvonne Ten hoope schreef:

    Idd Alexandra, wij woonden op de vaartstraat nr.6,en woonden vlakbij jou. Ook John Boes was onze buurjongen. Leuke tijd, geweldig buurtje

 10. Mario ten hoope schreef:

  Was daar nog een klein ventje maar kan me nog heel goed herinneren dat ik was aangereden in de botenmakersstraat door een PTT busje.

 11. hans van loo schreef:

  Helaas werd er niets en dan ook helemaal niets meer aan onderhoud van het station gedaan. De voetgangersbrug was ook al gesloten vanwege bouwvalligheid.
  Ik maakte nog net de periode mee dat er sprake was van een in-en uitgangscontrole,een wat minder mobiel inzetbare spoorman zette men voor dat controleklusje in.Hij zat in een hokje in de gang naar het perron. De kaartjes werden na afloop van de reis ingenomen.

 12. Karin Zijlstra schreef:

  Geweldig die nostalgie. Ik woonde vroeger in Krommenie en ging regelmatig naar Zaandam. Of op de fiets of met de trein. Het station was prachtig. Inderdaad zonde dat het er niet meer is.

 13. Ed van Zuylen schreef:

  Egon Blaes? Daar heb ik als het goed is nog mee getennist. Bij TV de Gouw in 1987 en 1988! Grijze vriendelijke doffer die met elk beginnend lid wel een potje wilde tennissen.
  Station was eind zeventiger jaren al sleets aan het worden. Alsof de plannen voor nieuwbouw al jaren bekend waren en op onderhoud werd beknibbeld.
  Westzijderveld. Prachtige vergezichten. 1983 heb ik als jullie van de stratenmaker meegeholpen met de allereerste weg in Westwatering naar Van Gent&Loos. 1996 ben ik in Westerwatering gaan wonen.

  • Alexandra Blaes schreef:

   Wat fijn om te lezen Ed dat je mijn vader (grijze vriendelijke doffer) hebt gekend. Dankzij hem hebben wij nu zulke mooie beelden van vroeger. We zullen ons best doen de komende tijd nog wat meer van oud Zaandam op de Orkaan te zetten.

 14. John Van-Tiel schreef:

  het is goed mijn geboorte plaats terug te zien, ik ben en blijf een Hollander, zelf na al die Jaren in Australie

 15. John Boes schreef:

  Mooie herinneringen in beeld gebracht dank je wel Alexandra Gr. John Boes

 16. jan den Adel schreef:

  Wat een prachtige beelden en zo herkenbaar, ook leuk dat je moeder ook nog in beeld is Alexandra.
  Gr jan den Adel

 17. Leo Dekker schreef:

  Mooi beeld. Dat station was al geheel uit mijn geheugen gewist. Geen Korsakov hoor, het was mijn lange termijn geheugen. Nu is het als het ware weer herrezen. Leuk.

 18. Noesja Krom-Doets schreef:

  Wat een leuke filmpjes! In de jaren 1964-1966 heb ik voor Egon Blaes gewerkt in de showroom op de Keizersgracht in Amsterdam.Dat was een onvergetelijke tijd. Hij was een prima baas. Hebben samen veel klanten en beurzen bezocht.

  • Alexandra Blaes schreef:

   Noesja, dat vind ik fijn om te lezen! Hij was een geweldige vader voor ons. Als er wat geld was dan kocht hij op vrijdag aan het eind van de middag Franse Kaas en stokbrood bij Kef in Amsterdam en dan hadden we een heerlijke vrijdagavond.

 19. Dick van den Dobbelsteen schreef:

  Ogen dicht en gaan met die banaan. Zo’n 65 jaar geleden.
  Aan de hand van mijn moeder richting station Zaandam om met de trein naar Amsterdam te gaan. Destijds voor een kind een heel eind lopen. Start:
  Burgemeester ter laan straat, Zuiddijk, Burcht, Wilhelmina brug ( vaak wachten ), Dam ( HEMA ) , Gedempte Gracht ( achterin bij het Ventje gesplitst door een plantsoen ), Rustenburg, Stationsstraat ( langs de melk centrale en een school ), bij een fietsenstalling annex café de Provinciale weg oversteken naar het station.
  En dan via het eerste spoor of over de brug naar het perron.
  Zit allemaal nog goed in mijn geheugen.
  Je kon op het station ook nog een perron kaartje kopen, als je iemand naar de trein wilde brengen of ophalen.
  Waarachtig toch een mooie herinnering.

 20. Annet Leijns schreef:

  Oh wat een prachtig filmpje. Ik weet bijna alles nog! Ik wonde in de Stationsstraat en bij het station stond toen ook zo’n ijskraam waar je een verpakt vierkant blokje ijs en twee losse wafeltjes kon kopen.
  Dat mochten wij kopen toen we die rottige prik tegen de pokken hadden gekregen (waar ieder kind een litteken van op z’n arm had)
  De vaart en de kluft er overheen. Melkboer Koppen waar ik met onze hond niet langs durfde te lopen uit angst dat hun blaffende herdershonden over het hek zouden springen.
  Prachtige beelden en ik verheug me op het vervolg!

 21. Ruud Meijns schreef:

  Prachtig,. Rustige filmer, heerlijk.

 22. Rob de Cock schreef:

  Leuke herinneringen komenzo naar boven, Ik werkte van 66 tot 70 bij Abraham Kef in Amsterdam, of ik daar Egon heb gezien dat weet ik niet meer. Maar wel dat hij bij ons in le Cockelon kwam. nog beter ken ik hem van de tennisbaan waar hij vaak kwam, bij mij een ijsje kocht en altijd een royale fooi gaf. ik heb reuze goeie herinneringen aan hem. We konden het goed met elkaar vinden, veel gelachen. Ik verheug me alweer op het volgende filmpje.

  • Alexandra Blaes schreef:

   Fijn om te lezen Rob! Heb je het volgende filmpje van de markt ook al gezien? Ik heb zoveel mooie en lieve herinneringen aan mijn vader. Zondag komen we weer met een vervolg, er ligt nog veel op de plank.

 23. Mark Merkies schreef:

  Erg mooi filmpje!Ik heb ook mooie herinneringen aan dit station.Maar jaren werd er geen onderhoud gepleegd omdat dit station toch zou worden vervangen door het huidige station.Erg jammer.Met her verdwijnen van de Hembrug verdween dus in hetzelfde jaar ook dit prachtige oude stationsgebouw.Overigens heeft mijn vader ook nog getennist met Egon.Dat moet dan bij TV de Gouw zijn geweest denk ik want later tenniste mijn vader bij LTVZ aan de andere kant van de Gouw.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *