Zaandam schaamt zich voor de Oostkade en de Wilhelminasluis. En terecht.

Op de kaart die toeristen krijgen die met een cruiseboot Zaandam binnenkomen, worden ze na aanmeren meteen richting Dam, Gedempte Gracht, Inntell, stadhuis, Czaar Peterhuisje en Verkadefabriek gestuurd.

Niet langs het mooiste en oudste stukje Zaandam: de Wilhelminasluis, de Klauwershoek en de Oostzijderkerk. Daar is in de laatste jaren een steenpuist gegroeid waarvoor elke Zaandammer zich dood voor zou moeten schamen.

Bij de sluis staan twee complexen waarin in het verleden onduidelijke horeca zat, maar waar door jarenlange leegstand de verloedering onverbiddelijk heeft toegeslagen. Stadsvernieling van de bovenste plank.

Er is een visie op het winkelgebied, er is Inverdan, een plan voor de Westzijde, er is MAAK.Zaanstad. Maar MAAK hier toch eindelijk iets moois van.

Hieronder het eerste ‘complex’ vanaf de kant van de Beatrixbrug: dichtgetimmerde ramen, graffiti en lege blikjes. Een ideaal gebruikershoekje voor verslaafden.

 

 

oostkade 5

Wie bij het Griekse restaurant Irodion eet en naar buiten kijkt, ziet dit. Irodion zou graag een terras op deze plek willen maar dat schijnt niet te lukken.

oostkade 4

Hetzelfde complex vanaf de kant van het muziekpaviljoen dat verloren tussen zoveel narigheid staat.

oostkade 2

 

De leegstaande ‘unit’ bij de Peperstraat / Beatrixbrug. Er is sprake van dat hier of in het pad ernaast een Darts-café komt.

oostkade 3

 

Het zicht vanaf de overkant (bij de Damkade, Humpreys).

oostkade 1

En dit zie je vanaf de Beatrixbrug.

oostkade