Steenpuist aan de sluis. Kan dit weg?

Zaandam schaamt zich voor de Oostkade en de Wilhelminasluis. En terecht.

Op de kaart die toeristen krijgen die met een cruiseboot Zaandam binnenkomen, worden ze na aanmeren meteen richting Dam, Gedempte Gracht, Inntell, stadhuis, Czaar Peterhuisje en Verkadefabriek gestuurd.

Niet langs het mooiste en oudste stukje Zaandam: de Wilhelminasluis, de Klauwershoek en de Oostzijderkerk. Daar is in de laatste jaren een steenpuist gegroeid waarvoor elke Zaandammer zich dood voor zou moeten schamen.

Bij de sluis staan twee complexen waarin in het verleden onduidelijke horeca zat, maar waar door jarenlange leegstand de verloedering onverbiddelijk heeft toegeslagen. Stadsvernieling van de bovenste plank.

Er is een visie op het winkelgebied, er is Inverdan, een plan voor de Westzijde, er is MAAK.Zaanstad. Maar MAAK hier toch eindelijk iets moois van.

Hieronder het eerste ‘complex’ vanaf de kant van de Beatrixbrug: dichtgetimmerde ramen, graffiti en lege blikjes. Een ideaal gebruikershoekje voor verslaafden.

 

 

oostkade 5

Wie bij het Griekse restaurant Irodion eet en naar buiten kijkt, ziet dit. Irodion zou graag een terras op deze plek willen maar dat schijnt niet te lukken.

oostkade 4

Hetzelfde complex vanaf de kant van het muziekpaviljoen dat verloren tussen zoveel narigheid staat.

oostkade 2

 

De leegstaande ‘unit’ bij de Peperstraat / Beatrixbrug. Er is sprake van dat hier of in het pad ernaast een Darts-cafĆ© komt.

oostkade 3

 

Het zicht vanaf de overkant (bij de Damkade, Humpreys).

oostkade 1

En dit zie je vanaf de Beatrixbrug.

oostkade

Deel dit artikel:

34 reacties

 • Frieda

  Helemaal mee eens, weg met de lelijke ouwe zooi, een leuke groene invulling graag!
  Dan WEL onderhouden en handhaven.

 • Anja Moria

  Ja weg ermee dat voegt helemaal niets toe dat doet afbreuk dus idd een gezellig terras bij de Griek en weg met die lelijke gebouwen

  • Prins heerlijke water genieter.

   Leuke terrassen aan de zaan/sluis op deze top locatie, dit is al beproefd wereldwijd geslaagd concept. Kan me niet voorstellen dat hier geen gegadigden. Alles plat gooien en leuke losse kleine pandjes terug in zaanse stijl.
   Leuke wandel promonade, lekker zitten en genieten.

 • Jolanda

  Echt lelijk en soms zitten er criminelen in en drugsverslaafden ernaast.

 • Mel

  Ja die mag zeker weg. Nee die moet weg

 • yede

  maak eerst even nieuwe fotos en wordt aan gewerkt informeer even bij het bouwbedrijf komt vast iets moois met toren hoge huurprijs maar geef mij de sleutel en ik maak er iets moois van en iets gezelligs met een mooie terras en maar goed wie wil dat nou iets moois in zaanstad een sluisenfestival elke maand ander thema šŸ™‚

  • De Orkaan

   Alle foto’s zijn van vrijdag, gister dus. Behalve de onderste, die is van een paar weken geleden.

   • Jay

    Beste Orkaan,

    goed dat jullie hier aandacht aan besteden,
    n.b. hebben jullie al eens geĆÆnformeerd bij de gemeente hoe het zit met de tunnel onder de beatrixbrug( die ingang is ooit dicht gestort( vroeger leuke winkeltjes en het restaurant de peperbus aan de zaan( nu een “fietspompenwinkel”: lees fitnesscentrum, anabole steroĆÆde shop)
    De ruimte( de bruggewelven feitelijk) Uitermate geschikt om het fietsenprobleem in het centrum van de stad op te lossen

    At your service

    • Robert

     De flat boven de fitnessclub heeft een fietsparkeerruimte onder de brug. De oude tegels en de gaten in de muur van reclameborden zijn er nog. (Ik heb in 2001 in de flat gewoond)

 • Jan Faber

  Plat slaan deze twee panden, dus het lage pand t.h.v. het muziekpaviljoen, het hogere pand bij de brug (onduidelijke horeca!!) en de snackbar, weg er mee!
  Mooie ruime doorsteek met uitzicht op het muziekpaviljoen,vanaf de Peperstraat, op deze plek banken en groenvoorziening plaatsen, welke past in de omgeving en het paviljoen. Het Griekse restaurant en het horecapand op de hoek langs de sluis, kunnen mooi hun terras uitbreiden ( onder voorwaarde: onderhoud en toezicht op het nieuwe plein) Gemeente en muziekschool, samen met anderen een evenementen programma ontwikkelen voor het muziekpaviljoen (heb een plan in de kast liggen, en tijd beschikbaar)

 • Nion

  Wauw wat een bende! Mag het plat? Heel graag! @Frieda, een groene invulling vind ik een goed idee.

 • Sabrina

  Ik woon aan de sluis en vind het zonde dat heel veel dingen worden aangepakt en dit blijft liggen..schande eigenlijk,en wat een 10 jaren plan…

 • Giovanni

  Ooit in deze pand was een van de beste italiaans restaurant geweest!!! Misschien iemand herinnerd nog LA BUSSOLA??Jammer dat nu leeg staat, ik wilde deze lege pand huren om de familie traditie veder te laten bestaan. Maar helaas was het niet mogelijk en we zijn tog begonnen in Wormerveer, maar wie weet ooit beginnen we ook een restaurant in zaandam!!

 • Ton lameijer

  Van wie zijn die panden eigenlijk? Het zal wel een onduidelijke belegger of een pensioenfonds zijn. Een normale huiseigenaar kan zich zo’n jarenlange leegstand niet permiitteren. Gewoon uitzoeken en met naam en toenaam in de krant en op facebook publiceren. Schaam je eigenaar!

  • Jay

   Even de gemeente vragen een kadastraal onderzoek te doen, ooit was de Peperstraat en deze panden van een vastgoedman ( die nu in de bak zit) Enige contacten met Holleeder c.s. had

   De gemeente kan altijd nog bij wanbeheer etc. een onteigeningsprocedure opstarten ( taxatie Vrije verkoopwaarde van alle 3 panden ca. ā‚¬ 250.000,00 totaal
   Gemeente opkopen die troep en aktie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Carolien

  Wij zijn bezig geweest een pand te huren daar, maar wel direct via de eigenaar, konden er niet achter komen wie het is…

 • Pieter de Vente

  Helemaal gelijk! Het zal wel een drugs witwas constructie zijn want geld wordt er niet verdiend daar. Afbreken die zooi en beetje snel!

 • Cornelis wijngaarden

  Vreselijk toch wat een verpaupering . In Maak Zaanstad heb ik dit al aangekaart en verschillende politieke partijen delen nu mijn mening . We zijn er mee bezig , het moet gewoon weg daar . Als je inzet op toerisme kan dit gewoon niet .
  Al die blokkendozen ook die bezette bij de Beatrixbrug moeten weg , uitkopen die hap en plat daarmee dat is mijn mening Maak er een mooi plein van met hier en daar horeca ontwikkelingen . We moeten het water meer betrekken in de toekomstige plannen . We zijn nutoch bezig met de Wilhelminasluis trek dan ook gewoon de plannen door en maak er weer een mooi plekje van waar alle mensen lekker kunben genieten .

 • Marcel Bakker

  Panden en straten van vroeger terugzetten.

 • de koning

  Dit pand is van een makelaar uit Amsterdam maar vraagt er veel teveel voor,er zijn genoeg ideen. zo en zo al 10.000 goodwill inventaris vraagt hij ervoor maar beide is er niet er staat niets meer in zelfs de bar is weggesloopt.

  • Jay

   goodwill, was vroeger een bedrag dat men betaalde over;
   a/ het bereikte resultaat van een bedrijf
   b/ de goede locatie en hoe het bedrijf er thans uit ziet!
   c/ de naam van het bedrijf( dus ; de bekendheid en positieve meningen)

   kortom deze “ondernemer”vraagt feitelijk Sleutelgeld, hij moet blij zijn dat hij er vanaf komt, heeft hij ook geen vaste lasten en belastingen meer ( voor zover die betaald worden!)

  • Karel

   Om welke makelaar gaat het eigenlijk?

 • Kelvin

  Maak een plek voor de jongeren dan hebben de ouderen geen last meer van hang jonger op straat

 • jacqueline

  Hebben ze een flinke hoeveelheid geld uitgegeven om de binnenstad te verfraaien maar als je over de Zaan komt, zie je dit stuk bouwval!
  Zo snel mogelijk weg en er misschien een leuk pleintje van maken of
  GOEIE horeca met terras met uitzicht op de Zaan!

 • jacqueline

  Ik ben er nog even gaan kijken. Heb een heel interessant idee.
  Al die lelijke horecaruines verwijderen. Grieks Restaurant Orion groot terras voor de deur, tot aan de Zaan. Dan trek je mensen naar die mooie plek. Kunnen we weer aan de Zaan zitten op een mooie plek. Op de plekken van die ruines wat bankjes en verder niets. Er is buiten de-Fabriek bijna geen plek om aan de Zaan een kopje koffie te drinken. Met uitzicht op voorbij varende bootjes en cruise schepen! Er kan ook dan ook af en toe worden opgetreden in die muziekkoepel die er staat.

  • Broekjevol de 3e

   In de zomer werkt dat het best. In Muiden heb je ook een terras op de sluis, zomers zit het terras vol met mensen die genieten van het geklungel van al die jachten en bootjes in de sluis.

 • Erik Esteie

  In de zomer van 2012 heeft de Kade (wie kent de Kade nog) een serie optredens georganiseerd in het muziekpaviljoen onder de naam de Zomerkade.
  Zes weken lang, op zondag, Ć©Ć©n of twee Nederlandse bands. Dit is de band Tentempies tijdens een van die dagen

  http://esteie.nl/2012/08/12/zondag-12-augustus-2012-zomerkade/
  http://esteie.nl/2012/08/16/donderdag-16-augustus-2012-kritiek/

  Wat mij betreft mag het dit jaar weer georganiseerd worden (door Jinx of de Flux) maar waarschijnlijk zal de gemeente geen vergunning geven omdat anders de sluis instort met al die luide muziek…
  (zie het gedoe met Jinx en de vergunning voor komende Koningsdag)

 • Leo

  In het voorjaar is er een proef geweest van rivier cruiseboten om Zaandam ook aan te doen, enkele weken lagen er ook schepen en zag je toeristen door Zaandam lopen en op de terrassen dronken zij lekker een drankje, daarna geen boot meer gezien.
  De rederijen zijn zich waarschijnlijk dood geschrokken van de 1e aanblik in Zaandam, waarschijnlijk dachten zij dat ze in het voormalige oost europa waren beland.

  • Hans Kuyper

   Er komen steeds meer riviercruiseschepen naar Zaandam. Nu nog om uit te wijken als Amsterdam ze niet kan hebben, over twee jaar structureel in de vaarschema’s. Reden genoeg om snel door te pakken met de sluis. Nu maar hopen dat de provincie daar ook zo over denkt.

 • jacqueline de nijs

  Zouden we niet een petitie kunnen maken?!

  WEG MET DIE BOUWVAL!!!

 • Sabrina Bons

  En 6 jaar verder en nog niks veranderd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *