Stichting Mobiele Artillerie verdwenen uit Zaandam

“Alles ingepakt, genummerd en geregistreerd. Klaar om weg te gaan van het Hembrug terrein. Hopelijk worden we straks in nieuw-Vennep wel met open armen ontvangen.”

De SMA (Stichting Mobiele Artillerie) wilde niet weg van het Hembrugterrein, maar ze kreeg, na bijna 25 jaar, van de procesmanager van Zaanstad het advies een deurtje verder te moven en:

‘… voor alternatieven naar de bredere regio Amsterdam/Noord-Holland te kijken.’

In Nieuw-Vennep, gemeente Haarlemmermeer worden ze met open armen ontvangen. Daar wordt gewerkt aan een park dat onder meer de geschiedenis van transport zichtbaar maakt.

De SMA vertrekt monter:

“Nieuwe plek nieuwe kansen maar we gaan door. Nogmaals iedereen bedankt die moeite heeft gedaan om ons in de Zaanstreek te houden. Gemeente ziet ons liever gaan en daar moeten wij ons bij neerleggen.”

In oktober filmden wij de aankomst van de laatste Nederlandse AMX-bergingstank op het Hembrugterrein. Ook die is inmiddels vervoerd naar Nieuw-Vennep:

Bekijk hier foto’s van de verhuizing en volg de SMA in de toekomst.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Siem

  Eigenlijk te triest voor woorden, een beetje historie van het Hembrug terrein wat weg moet. Laten wij eens respect voor de 5500 werknemers hebben die daar hebben gewerkt. Zo ook aan dit soort voertuigen. Waar men aan gesleuteld heb. Dan komt er zo’n procesmanager die niet weet wat daar allemaal gebeurd is op dat terrein. Misschien niet geboren in Zaandam kan natuurlijk, zo ook niet wetend wat daar allemaal geweest is. Ja, op papier.

 • hans van loo

  De aanwezigheid op het terrein was financieeel ( en dat is zaligmakend) kennelijk niet langer interessant volgens de procesmanager…

 • Jaap

  ja,het is wat met deze gemeente,wat was er nou mooier en passender dan deze mannen ( en vrouwen ) op het Hembrugterrein te hebben.
  Moeten we het in de toekomst maar doen met nog meer vage kunstenaars en eettentjes die niks zeggen over de historie van het terrein.
  Maar ja,wat verwacht je anders van Zaanstad, zie ook artikel : ” Dilemma: is Zaanstad gek geworden of gewoon ‘van ‘t padje’? “.
  ik wens de SMA heel veel plezier in Nieuw-Vennep.

 • Heel veel succes op jullie nieuwe locatie en in het NMM. Mooie herinneringen aan een heel goede tijd met jullie. Jammer dat Zaanstad zo met zijn historie omspringt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *