Stoep van burgemeester Hamming beklad

Een actiegroep bestaande uit volwassen mensen die vinden dat Sinterklaas geen feest kan zijn zonder zwarte pieten, heeft vannacht ‘Hallo zwarte piet’ op de stoep van de woning van burgemeester Jan Hamming gespoten.

Wij namen een kijkje op de website van de actiegroep en dat is een kinder(lijk) feest op zich. Als je even voorbij de pikzwart geschminkte blanke mensen kijkt, vind je een verantwoording van de uitgaven van de donaties die ze binnenkregen.

Zo zijn er onder meer voor een bedrag van 3,98 haarspelden gekocht bij Etos. Keurig wordt daarbij verklaard: ‘Haarspelden worden gebruikt om de baret vast te zetten aan de pruik.’

En op 15 november 2017 is voor 9 euro 90 een colletje ‘bij nieuw Zwarte Pieten pak’ gekocht bij de C&A. Precies een jaar later kochten ze er vijf zwarte colletjes bij: dit keer kosten de colletjes 9 euro per stuk (kregen ze misschien korting?).

Of de groep van de aankoop van de verfspulletjes en sjablonen die vannacht werden gebruikt ook de bonnetjes heeft bewaard, weten we niet. Neem zelf een kijkje. De administratie is bijgewerkt tot 2018.

Ook de wildplakzuil in de Westzijde is slachtoffer geworden van de actiegroep.

Het Twitteraccount ‘Nederland kiest Zwarte Piet’ vindt overigens dat “De Orkaan een krantje [is?] die niet weet hoe ze een knap artikel moeten schrijven.” Zij kunnen dat zelf wel: “Recht op Traditie heeft iedereen dus mensen die zwartepiet liefhebbers ook!”

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Achter de zogeheten Zwarte Pieten Actiegroep zit de (minieme) extreemrechtse organisatie Rechts in Verzet. De leider daarvan is Hugo Kuijper die -de kassabon verwijst er indirect naar- in Hoofddorp woont. Rechts in Verzet heeft het meestal gemunt op moskeeën en andere islamitische organisaties, die eveneens in het holst van de nacht zijn bestickerd of beklad. Het neerleggen van een onthoofde, met rode verf ‘bebloede’ pop bij een moskee was in 2018 aanleiding voor de politie om Hugo Kuijper te arresteren (zie https://www.parool.nl/nieuws/wie-is-de-man-die-de-onthoofde-pop-voor-een-moskee-achterliet~bf5fd62b/). Het afgelopen jaar was Rechts in Verzet veelvuldig in Zaanstad te vinden om -meestal ’s nachts- hun heimelijke activiteiten uit te voeren, al dan niet onder de valse vlag ‘Zwarte Pieten Actiegroep’.

 • Rob Vreeken

  Goed geïnformeerd, Erik, dank.

  • Leo Swartsenburg

   Een dilemma: de dader heeft zijn moment of fame. En om in het Engels te blijven, ‘naming and shaming’ is niet goed.

 • Jaap Meeuwsen

  Gevaarlijke idioten zijn het.
  Gelukkig mag iedereen hier in NL z’n mening uiten maar op deze manier ?
  Laten we hopen dat het simpele beperkte zielen zijn.

 • Marcel van Kampenhout

  Als het ‘simpele, beperkte zielen’ zijn, zal een eventuele rechter daarmee rekening houden, mocht hun gedrag tot een zaak leiden. Het lijkt me toch verstandiger, om hen niet te kleineren, maar hen voor vol aan te zien, hoe oneens u en ik het ook met hen zijn. Blijft staan, dat er een paar taalfouten zitten in hun opmerking over De Orkaan.

 • hans van loo

  Net zulke verwarde en in potentie geweld niet schuwende lieden als KOZP en aanverwanten….die overigens als zijnde belangrijke lieden in het Catshuis werden uitgenodigd op de thee.

 • Jonathan Romans

  Droevig.
  Het klimaat verandert. We worden geteisterd door een mondiale pandemie. De gezondheidszorg wordt onbetaalbaar agv vergrijzing. Supermachten vergroten hun atoomarsenaal. Maar in Nederland is de kleur van een kindervriend traditiegetrouw weer het centrale discussiepunt. Waar maken we ons druk om.. Geef Piet een leuk vrolijk kleurtje. De kinderen zal het niet uitmaken. Kunnen we het daarna weer hebben over de dingen die er echt toe doen.

 • Karel Eijzinga

  Helaas wordt nu een burgemeester privé aangevallen op een beleid dat is ingegeven door de landelijke politiek en de media in de vorm van de NPO. Ik ben tegen elke vorm van geweld of het dreigen daarmee zoals KOZP dat wel bij herhaling doet. Ik ben een voorstander van het handhaven van zwarte Piet. In beide rollen heb ik 40 jaar mogen optreden en bezocht ook allochtone gezinnen tot volle tevredenheid. Volwassen mensen voeren een strijd over discriminatie en voeden hun kinderen daarmee. Het volgens KOZP slavernijverleden ligt in een ver verleden en geen van de KOZP demonstranten heeft door Nederlands toedoen lijfelijk geleden onder slavernij. Heel Nederland zou zich nu zeker moeten keren tegen buurland Duitsland voor hetgeen onze (groot)ouders is aangedaan. Beide gevallen zijn zaken die in de geschiedenis liggen en niet moeten worden vergeten. Doch om daar nu een stuk Nederlandse cultuur, waar alle kinderen (ook kinderen met van oorsprong geen Nederlandse afkomst) veel vreugde aan beleven, te niet te doen, vind ik verwerpelijk. Als dierenvriend protesteer ik ook niet tegen ritueel slachten, dus laat elke cultuur zijn eigen feest behouden en vieren.

  • Ik ben het volledig met u eens en laten wij stoppen met voorstanders van Zwarte Piet in de rechtse hoek te plaatsen, mr. Schaap!

   • De Orkaan

    U leest daar iets wat er niet staat. Erik Schaap plaatst in deze reactie voorstanders van zwarte piet niet in ‘de rechtse hoek’. Hij schrijft dat achter DEZE actiegroep het extreem rechtse clubje Rechts in Verzet zit.

    • D vd Pol

     Ik wordt hier misselijk van …framing on top! ZIEN jullie het echt niet?! Orkaan lijkt wel een verlengstuk van de dictatuur waaronder wij als volk totaal verpletterd worden en blaten er lustig op los…de Orkaan is diep, diep gezonken in de donkere krochten van de aanwezige nieuwe wereld orde.Oh jee…dàt gaat zeker weer te ver om te benoemen! Shame on you! En tornen aan de vrijheid van meningsuiting is een symptoom van een totalitaire dictatuur. Leer je eigen geschiedenis eerst. Gruwelijk dit.

 • Tonvanheeswijk

  Als ‘volwassene’ zou je toch beter moeten weten in plaats van jaren lang te blijven zeuren over dit onderwerp.

 • Kees van Buren

  Afgezien van het bekladden van de stoep zie en lees ik niet iets wat zo erg is of het moet zijn dat je in Nederland niet meer van het Sinterklaas en echte zwarte pieten mag houden. Dhr E Schaap is er weer als de kippen bij om het op de racisme boeg te gooien.

 • M. de Boer

  Ben het er mee eens, dat reacties die niet aan privacy wet voldoen verwijderd zouden moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *