Stoeparmoede

De meeste mensen belanden op een stoep als ze hun erf afstappen. Zo niet Pieter Heine uit Krommenie. Hij opent z’n poort, doet een stap naar voren en staat op de rijweg. 

Voor Pieter is het altijd spannend, wanneer zijn kleuters buiten de poort gaan. Voor hen is het letterlijk levensgevaarlijk: 

“Ik kan kinderen zeggen dat ze op de stoep moeten blijven, maar er is letterlijk geen fysieke scheiding. Voor kinderen als zowel automobilisten erg onduidelijk”.

Oplossingen als paaltjes of bloembakken is door de gemeente allemaal aan de kant geschoven of slecht bedacht en daarmee gestaakt.

Voor het beeld, zo was het:

En zo is het nu aan het Duinkerken (Pieters poort/erfuitgang is rood omcirkeld):

De situatie was niet altijd zo. Voorheen liep er een stoep van twee meter breed langs het erf voordat je op de weg terechtkwam. In 2014 werd de wijk vernieuwd. De stoep werd vervangen door een stuk openbare weg tot tegen de schutting aan. 

De bewoners hebben sindsdien contact met de gemeente over de zaak. Met als enige resultaat dat er een verkeersbord ‘parkeren in de vakken’ is toegevoegd in 2015. Dit om te voorkomen dat mensen aan de schutting zouden gaan parkeren waardoor het gezin het erf helemaal niet meer af kan. Helaas werkt dit ook niet en handhaving is dan ver te zoeken.

Na zeven jaar dolmakende kastje/muur/kastje/muur-communicatie komt de gemeente met een cadeautje: De bewoners krijgen een groenstrook van een meter breed, in onderhoud van de gemeente. Het is geen veilige stoep van twee meter, maar ze hebben het ermee te doen. 

De redenen die de gemeente opgeeft aan de bewoners zijn budgettair en auto’s kunnen niet uitparkeren met een bredere groenstrook. 

De bewoners snappen daar niks van. In de oude situatie ging dat prima en stonden er vele malen meer auto’s. Zij willen gewoon een veilige en fatsoenlijke border voor overzicht en veiligheid. Dit is slechts een doekje voor het bloeden.

Het is wachten op het eerste slachtoffer (tje).

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Yvonne ten hoope

  Schandalig Gemeente Zaanstad! Er moet zeker eerst wat ergs gebeuren voordat de put wordt gedempt. En veilig op de stoep voor de kinderen is er niet meer bij. 😡

  • Gerda Brasser

   Dat vind Zaanstad ook helemaal niet belangrijk, als er maar zoveel mogelijk huizen gebouwd kunnen worden, met nog veel meer parkeerplaatsen. Spelende kinderen daar verdiend Zaanstad niks aan, dus niet belangrijk.

 • Peter Smit

  Typisch Zaanstad, niet luisteren naar de burgers en gewoon maar doen wat ambtenaren bedenken.

 • Ton lameijer

  Er is nergens geen geld meer voor. Het onderhoud van straten en parken is schandalig slecht. Straten worden steeds smaller en groenstroken verdwijnen. Als je klaagt over het onderhoudt van het Veldpark, krijg je te horen dat dit ‘ecologisch’ beheer is. In het vijfhoekpark staat het zelfs op een bord. Dit is gewoon een ander woord voor “we geven er zo min mogelijk aan uit”. Waar blijft al dat geld toch wat er binnen komt?

 • Gerda Brasser

  Gemeente Zaanstad haat groen.en dan niet alleen het levende groen, maar ook de Zaans groen met witte huizen, waar de Zaan bekend om staat. Dus haalt Zaanstad zoveel mogelijk groen weg, middels kettingzagen en struiken die er gewoon uitgerukt worden. En word alle nieuwbouw, grijs of …..zwart. Het enige groen wat deZaan straks nog rijk is groeit nog tussen de stoeptegels, dat vind Zaanstad dan denk ik wel mooi. En o,ja dat peperdure gemeentehuis in Zaandam mocht dan wel groen met wit, Haantjesgedrag.

 • Lein Klompmaker

  Rare plek voor een deur in een schutting. Zelfs toen er nog een stoep was. Zo te zien kan hij langs zijn huis lopen en een deur maken in de schutting die in zijn eigen voortuin uitkomt, zonder dat hij door zijn huis heen hoeft. Is ook een doodlopende straat zonder doorgaand verkeer en een woonerf. Hebben de kids lekker de ruimte om te fietsen en voetballen. Ik snap de gemeente wel, een stoep daar is niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *