Strooien… ook op fietspad Gedempte Gracht

Vorige week – 3 à 4 graden – werd er voor het eerst gestrooid in Zaanstad. De Provincialeweg werd onder handen genomen, het Zaaneiland en de fietspaden langs de Den Uylweg.

Maar waar nog meer? Wij kunnen niet overal tegelijkertijd zijn. Maar gelukkig is daar de strooikaart van Zaanstad (met fietspad Gedempte Gracht).

Orkaan-lezer Kees Huyser raadpleegde die en zag vreemde dingen in zijn eigen buurt. Op de doorgaande fietsroute door de Czaar Peterstraat wordt dus niet gestrooid.

Wel gestrooid wordt er op de Rozengracht die nu twee fietspaden heeft, niet alleen de doorgaande route, maar ook eentje langs de achterkant van de winkels van de Gedempte Gracht (daar is zelfs geen voetpad).

De Dam – inclusief het voetgangersgebied rond het beeld van Czaar Peter – is volgens de gemeente ook een fietspad dat bestrooid gaat worden.


Bekijk hier de strooikaart en check je eigen omgeving.


Het meest bijzondere is de Gedempte Gracht zelf, dat is volgens de strooikaart een fietsroute: aan beide kanten, inclusief het straatje richting de Rozengracht en ook de Hermitage (richting AH) en de steile klim naar het stadhuis.

(Alhoewel, zo vreemd is het niet dat de Gedempte Gracht als fietsroute wordt gezien. Onder de kaart een paar foto’s uit ons archief.)

Wel de goede richting aangehouden
Fietshoodie
Deze ‘dame’ kwam hard bellend van de helling afgescheurd (let op bordje voetpad)
In de afdaling…
Afgelopen zomer
Achter het roadblock, moet een hele klim zijn geweest…
Strooiwagen op Zaaneiland, Eerste Kerstdag 2020
Deel dit artikel:

6 reacties

 • Henk Brunt

  Handhaven is nu eenmaal niet de sterkste kan de handhavers.

 • Bep Hogendorp

  Ze labelen het waarschijnlijk als fietspad omdat er geen trottoir als optie in de legenda staat?

  Het is natuurlijk een drukke weg voor voetverkeer en voetgangers glijden ook uit over gladde stenen…

  Maar goed, dit soort “slordigheden” zijn we wel gewend van Zaanstad.

 • E. Renkema

  Gaan we toch weer met een schaterlach het nieuwe jaar in, dank je wel gemeente Zaanstad. Humor staat erg hoog in jullie vaandel. Maar misschien voor het nieuwe jaar eens denken aan goede voornemens?

 • Marcel van Kampenhout

  Waarom maakt de Gemeente van de Gedempte Gracht niet gewoon helemaal een fietspad? Gisteravond was ik zo onverstandig, om het weer eens te proberen, met de hond vanaf de Westzijde naar de Hermitage te lopen, rechts, zoals het hoort. Ik werd door twee elektrische bezorgfietsen en een brommer ingehaald, aan de overkant reden vier fietsers langs en er kwam nog een bezorgbrommer de helling af gescheurd.
  Pikante, nee pijnlijke gebeurtenis: vandeweek reed er een keer een politiebusje. Op de kruising met het Rustenburg lukte het de dienders niet, om paaltjes te verwijderen. Blijkbaar beschikt men niet over een sleutel. (Hoeveel tijd gaat er dan bij een eventuele ramp verloren?) Het busje moest omkeren.
  Dus maak er maar een officieel fietspad van. De winkels zijn toch dicht, dus waarom zou je er nog willen lopen. Scheelt weer een hoop gezeur over afwezige handhaving.

  PS Beste redactie en lezers, u allen een gelukkiger nieuwjaar gewenst!

 • Kees Huyser

  Wat ook opvallend is, de ‘doorgaande’ weg Hogendijk/Czarinastraat wordt wel bestrooid, inclusief de brug die tot medio mei 2021 gesloten is wegens werkzaamheden. Verwacht de gemeente zulk slecht weer in juni?

 • Strooien werkt het best als het zout daarna in de sneeuw gereden wordt – op een autoroute dus. Op fietspaden is vegen beter – dat geldt denk ik ook voor de Gedempte Gracht. Maar ach, het héét wel strooiroute – misschien is het gewoon wel de strooi- en veegroute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *