Structurele subsidies voor Groote Weiver, Babel en Theatermijn

De Groote Weiver (Wormerveer), Stichting Babel en Theatermijn (Koog a/d Zaan) krijgen voortaan structureel subsidie van Zaanstad.

Tot dusver kregen alleen De Bieb, het Zaantheater, het Zaans Museum, Filmtheater De Fabriek, RTVI Zaanstreek en Fluxus/De FluX structureel subsidie.

Met deze keuze neemt de gemeente stelling tegen ‘clustering’ van cultuur in het nieuwe cultuurcluster – dat tegenwoordig vooral ‘cultuurhuis’ wordt genoemd. Wethouder cultuur Sanna Munnikendam:

“De Groote Weiver vervult een belangrijke rol bij de organisatie van culturele activiteiten in het noordelijk deel van Zaanstad. Theatermijn is een bijzondere organisatie die voor jong en oud jaarlijks vele activiteiten op het gebied van zowel professioneel als amateurtoneel organiseert en ondersteunt. Ik ben daarom blij dat deze partijen nu structureel gesubsidieerd kunnen gaan worden. Dit draagt eraan bij dat er toegankelijk en aantrekkelijk aanbod van cultuur is op verschillende plekken in de stad.”

Stichting Babel is één van de toekomstige bewoners van het cultuurcluster.

In de afgelopen jaren kregen De Groote Weiver, Theatermijn en Stichting Babel wel al subsidie. De Groote Weiver kreeg een jaarlijkse subsidie van € 20.000. Theatermijn heeft een jaarsubsidie ontvangen ter hoogte van € 20.678. De Stichting Babel ontving een jaarsubsidie van € 13.598.

Foto: De Groote Weiver

Deel dit artikel:

8 reacties

 • R.pauw

  Leuk voor de organisaties maar het is allemaal zo doorzichtig. Nu het spannend wordt voor het Cultuurcluster gaat dit college cadeautjes uitdelen. Dat hadden ze jaren geleden moeten doen.

  • A. Harmens

   Zo komt het ook op mij over. Je strooit wat grijpstuivers in Wormerveer en Koog, dan houden die mensen daar hun mond wel over de cultuurcluster. Maar ik moet het de beleidsbepalers nageven. Het is slim bedacht en de Grote Weiver wordt er op korte termijn niet slechter van.

 • Josefien Gigengack-Kan

  Ik weet nog goed dat tijdens de Stadsexpeditie van de gemeente uit in 2015 de vraag van de grote Weiver was ‘ hoe kan de Weiver blijven voortbestaan nu de gemeente de subsidie flink gekort heeft’. De oplossing is dus een onnodig duur gedrocht willen neerzetten in Zaandam. Dat we daar toen niet zijn opgekomen in 2015.

 • Leuk, maar hoevéél gaan deze instelling structureel krijgen?
  Wordt het na jaren van bezuinigen op cultuur eindelijk meer?
  Of tóch zelfs nog minder omdat de instelingen die zo no nodig naar het cultuurcluster moeten verhuizen er 2 X zoveel subsidie nodig blijken te hebben voor de huisvestingskosten? Waar ze dan ook nu al (illegaal?) voor blijken te sparen…
  De Flux krijgt ondertussen al sinds jaar en dag een half miljoen subsidie, maar heeft tot nu toe niet eens huurlasten (zo heb ik begrepen).
  De Groote Weiver kan ondertussen van die schamele 20.000 euro (25 keer zo weinig dus) hun jaarlijks stijgende huurlasten niet eens betalen (en krijgt het toch maar voor elkaar om desondanks een geweldig programma te blijven bieden!)…
  Kortom, kunnen we het geld voor de (bouw en exploitatie)kosten van het cult(d)uurcluster niet veel efficienter besteden? Bijvoorbeeld aan culturele en maatschappelijke instellingen die het wél nodig hebben?
  Ondersteun het referendum: https://www.kultuurklutser.nl/nieuws/mogelijkheden-fysiek-ondertekenen-ondersteuningsverklaring/

 • CePe

  Dus dáár gaat het Calimero de Klutser eigenlijk om, om de vermeende achterstelling van de De Groote Weiver met hun voor een select publiek “geweldig programma”. Toegegeven, toch knap hoe Klutser telkens weer oneigenlijke verbandjes weet te leggen. Intussen door zijn toedoen weer uitstel van aanbesteding met als zeer waarschijnlijk gevolg straks weer een nieuwe kredietaanvraag vanwege gestegen kosten. Nieuw referendum? Nee, stop de Kultuurklutser!

  • De gestegen bouwkosten hebben NIETS te maken met het referendum, dat trouwens steeds afgewezen en nu (door het niet zelf uit te roepen) weer uitgesteld is door de Raad en dus niet door kultuurklutser.
   Wij hopen dat de uitslag van het referendum er uiteindelijk toe zal leiden dat de bouw van het cult(d)duurcluster NIET doorgaat en dat scheelt dan juist minimaal 50 miljoen aan bouwkosten. Of in elk geval een andere invulling krijgt, want de culturele instellingen 2,5 miljoen aan exploitatiekosten per jaar gaat schelen.
   Als daar dan ook nog wat van overblijft voor (o.a.) de Groote Weiver, dan kunnen kunnen ze wellicht ook eens iets naar jouw smaak programmeren.
   Al twijfel ik of je uberhaupt ooit deel uit wil maken van hun “selecte” publiek. Gelukkig denkt de wethouder van cultuur daar blijkbaar (eindelijk) zelf anders over dan jij…

 • jan de bruin

  Veel belangrijker is dat Kultuurklutser zaterdagochtend bij De Kaikhof te Assendelft en zaterdagmiddag van 13-17 uur op de Gedempte Gracht te Zaandam handtekeningen gaat verzamelen.
  Kom massaal tekenen zodat we binnen de kortste keren meer dan 5000 handtekeningen bijeen hebben of ga naar de adressen die op http://WWW.KULTUURKLUTSER.NL staan en teken daar.
  Lijsten kunnen vanaf de website gedownload worden. Inleveren graag voor 20 februari bij een van de adressen of opsturen naar Jan de Bruin, Tuinstraat 12 1506 VX Zaandam.

  • Henk Jansen

   dank u wel meneer de Bruin wil graag dat het er komt maar door uw toedoen zal dat door u gemaakte kosten niet gaan lukken helaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *