Subsidie en lening voor Nul-op-de-Meterwoning

Twee maanden geleden werd aan het Sluispad in Wormerveer de eerste Nul-op-de-Meterwoning in Zaanstad opgeleverd.

Om het plan voor 100 Nul-op-de-Meterwoningen te stimuleren wil de gemeente een hypothecaire lening (rentepercentage 2%) en een subsidie van maximaal € 2.900 aan bewoners aanbieden die hun woning energieneutraal willen maken.

Bij Nul-op-de-Meterwoningen zijn de in- en uitgaande energiestromen op jaarbasis gelijk, of ze leveren zelfs energie op. In samenwerking met duurzaamheidsorganisatie Urgenda wil Zaanstad het plan voor 100 van zulke woningen stimuleren.

De kosten voor het energieneutraal maken beginnen bij €30.000 tot €35.000. Woningeigenaren in Zaanstad kunnen gebruik maken van hypothecaire lening (rentepercentage 2%) en subsidie van maximaal € 2.900 krijgen. Het plafond van de subsidieregeling is € 300.000. De financiering is afkomstig uit het Duurzaamheidsfonds van Zaanstad.

Met de regeling kunnen ongeveer 100 woningen energieneutraal worden gemaakt.

De gemeente is benaderd door Urgenda, een van de aanbieders die woningen energieneutraal kunnen maken. Urgenda heeft de gemeente Zaanstad gevraagd of zij particulieren kan ondersteunen met een financieel arrangement. Overigens staat het inwoners vrij met andere aanbieders in zee te gaan in plaats van met Urgenda.

Het voorstel wordt begin volgend jaar voor akkoord voorgelegd aan de gemeenteraad.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *