SVA is na een bloedstollende halve finale van de nacompetitie nog één horde verwijderd van promotie naar de eerste klasse. Tegenstander en thuisploeg ASV Arsenal werd na penalty’s verslagen op Sportpark de Schinkel.

Een vechtwedstrijd, dat was het van de eerste tot en met de honderdtwintigste minuut. Duels, lange ballen en onderbrekingen. Nee, voor de neutrale kijker was het aanvankelijk geen feest. Toen nog niet wetend wat er allemaal nog zou komen.

De kansenverdeling was in de eerste helft redelijk gelijk. Arsenal begon wat sterker en nam het doel in de eerste twintig minuten twee keer gevaarlijk onder vuur. Richting de rust was het SVA dat aandrong, uit een corner moest de bal door een Arsenal-verdediger van de lijn gehaald worden om de 0-1 te voorkomen.

Tweede helft

SVA kwam niet geweldig uit de kleedkamer, de paal bracht enkele minuten na de aftrap redding na een Amsterdams afstandsschot. Vanaf minuut vijfenvijftig begonnen de mannen van Jeroen Beukman het heft wat meer in handen te nemen. Echt tot kansen leiden deed dit echter niet.

Pas in de slotfase van de reguliere speeltijd kwamen beide ploegen weer wat meer los. De aanzet was een potentieel penaltymoment, waarbij SVA heel goed wegkwam. Vlak daarna raakte Arsenal wederom de paal. SVA zette ook nog wel een keer aan, maar vaak ontbrak het aan de laatste pass. Met nog vijf seconden op de klok kreeg Arsenal dé kans om toch de overwinning nog te pakken, maar de poging ging huizenhoog over.

Hier en daar een krampje maar SVA mag naar de finale.

De verlenging

Het werd een verlenging. Weer was de start van SVA niet goed. Nu moesten ze het wel bekopen met een tegentreffer. Het was een knappe aanval van Arsenal, waarvan de linksbuiten uiteindelijk het eindstation was: 1-0.

Beukman schakelde direct en gooide er een extra aanvaller bij, waarmee de druk nu vol uitgeoefend moest gaan worden. In minuut honderdvier zette Gianluca Locatelli met een knappe actie een aanval op. Aanvoerder Sebbe Davids wist vervolgens Daan Rijkhoff te bereiken, die de bal keurig onder de keeper door schoof.

Van die wat saaie pot was inmiddels weinig meer over. Ja, er werd nog steeds amper gevoetbald, maar de spanning was om te snijden. En zoals zo vaak weet geen van beide ploegen dan echt door te drukken. In Amsterdam-Zuid moesten er dus penalty’s genomen gaan worden.

In de serie werd SVA-goalie Max Boon de held. De eerste acht strafschoppen werden allemaal feilloos benut, maar nummer negen werd enorm matig ingeschoten door Arsenal. Boon kon daardoor zelfs klemmen. Toen penalty nummer tien vervolgens benut werd, was het feest compleet.

Volgende week staat SVA in de finale van de nacompetitie.

Trainer Beukman:

‘We hebben sinds twee weken geleden elke dinsdag en donderdag getraind op penalty’s. Natuurlijk krijgen ze nu dan een ander soort spanning, maar de jongens waren koel.

We hebben een vaste groep spelers met een vaste trap. We schreven er vooraf zeven op. Ik zei tegen ze: ‘Jongens, we zijn nu zo ver gekomen. Houd vast aan die vaste trap. Je hebt de ballen om er te gaan staan. Hij gaat er gewoon in.’

Zondag komen er nog vier Zaanse ploegen in actie tijdens de nacompetitie. Zie daarvoor ons voetbaloverzicht.

Door: Hugo Heinen