Eigenlijk zijn persmomentjes ons dingetje niet. Maar voor deze keer maken we een uitzondering. Het gaat namelijk om ‘symbolisch schroeven’, en dat is zelfs in de wereld van de persmomentjes een unieke gebeurtenis die ver boven het niveau van het lintendoorknippen en eerstepaalslaan uitstijgt.

En het ging ook nog eens om Zaanstads monumenten-wethouder Natasja Groothuismink (ROSA) die op het gebied van persmomentjes een reputatie heeft waar veel collega’s nog een puntje aan kunnen zuigen.

Met behulp van een elektrische schroefmachine en getooid met een roze helm schroefde de wethouder een plankje tegen de torenwand van de voormalige ABN-AMRO-villa aan de Westzijde.

Wat viel daar te vieren? Eigenlijk niet zo veel, behalve dan dat het werk aan de appartementen die in en achter de villa komen gestaag vordert. In de villa komen 9 appartementen, in de nieuwbouw erachter (“een toekomstig monument” aldus Cees van der Meer van KPO Planontwikkeling) nog eens 14. Het zal tot eind volgend jaar duren voordat de eerste bewoners erin trekken. Alle woningen zijn verkocht. Volgens Van der Meer duurt het zo lang omdat het in feite om twee bouwplannen gaat en ook omdat de villa nieuwe fundering nodig had, iets waar men aanvankelijk niet op had gerekend.

Groothuismink zwaaide na het schroeven haar voorganger, wethouder Addy Verschuren (CDA), nog even wat lof toe, hij was het die ervoor gezorgd heeft dat de villa gespaard is gebleven en niet door nieuwbouw is vervangen. Dat stemde haar ook tot tevredenheid: “er wordt wel eens gezegd dat monumenten de stad op slot gooien maar hier is het tegendeel bewezen”.


De Geveltoerist was ooit op bezoek bij het voormalige bankgebouw, lees hier de geschiedenis van het pand.

Natasja Groothuismink en Cees van der Meer achter de villa
Werk aan de villa (begin deze maand)
De nieuwbouw aan de Zaan.
De sloop in augustus 2020

Mei 2018 (Bert Versteeg)
Zo moet het worden
Het tegeltableau is nu achter een bord verscholen (foto uit 2018 van Bert Versteeg)