’t Kalf neemt afscheid van markante fietsenmaker Jan Rouw

Is het niet de naam Jan Rouw, dan is het wel ‘de fietsenmaker in ‘t Kalf’ die bij vele Zaankanters een belletje doet rinkelen.

Aanstaande zaterdag sluit de goedlachse, markante en bijna 71-jarige eigenaar van Rema Tweewielers definitief de deuren van zijn bedrijf omdat hij met pensioen gaat.

Een op het eerste gezicht aftands, maar volgens Jan nog altijd goed functionerend wit Mitsubishi busje scheurt door ‘t Kalf. Toeterend naar de een en zwaaiend naar de ander. Niet veel later staat de fietsenmaker, die aan één hand een groot deel van zijn vingers mist, alweer pratend aan een fiets te sleutelen, de deur van de werkplaats altijd open. Zo kennen de meeste mensen in ‘t Kalf Jan Rouw.

Fietsen-en praatjesmaker

Rouw opende in november 1986 de deuren van Rema Tweewielers, zijn eigen winkel en werkplaats, in Winkelcentrum ’t Kalf aan de Drielse Wetering in Zaandam. Altijd om een praatje verlegen leerde de buurt hem en hij de gehele buurt snel kennen.  Een man die zich niet snel van zijn stuk laat brengen en alles deed en doet op eigen wijze. Zoals het direct repareren van de fiets van de postbode (‘en neem maar weer mee!’) en zijn zaak midden op de dag dichtgooien om even een kleinkind van school te halen. (tekst gaat verder onder de foto)

Meneer de Fotograaf, Zaandam

Op 16-jarige leeftijd kwam de hand van Rouw tijdens werkzaamheden bij zijn toenmalige werkgever Cacaobedrijf Gerkens in een riffelwals terecht. Hij verloor de helft van zijn vingers, maar behield zijn positieve inslag. Als tijdens de jaarlijkse vuurwerkverkoop jongens strijkers kwamen halen liet Jan demonstratief zijn hand zien terwijl hij lachend riep: “Levensgevaarlijke rotzooi!” en kregen nagelbijtende kinderen steevast een “Pas maar op, zo ben ik ook ooit begonnen!” te horen.

Winkeliersvereniging ‘t Kalf

“Jan is en was de winkeliersvereniging”, aldus Maroesja van den Noord van kledingzaak 4Seasons. “Wat er de afgelopen jaren allemaal op ons plein georganiseerd is, is voor 90% door Jan gedaan. Hij zorgde voor de markt, de tekeningenacties, dat Sinterklaas op het plein kwam, dat er cadeautjes waren voor de kinderen. Het is een gemis dat hij weg gaat. Voor het plein en voor de wijk! We wensen hem alle gezondheid en geluk voor de toekomst en hopen hem nog vaak op het plein te mogen begroeten!”.

‘t Kalf zonder fietsenmaker!

Aanstaande zaterdag is de winkel voor het laatst open. Tot 16 uur is er voor een ieder de mogelijkheid Jan de (halve) hand te schudden. Na zaterdag wordt de winkel leeg gehaald en op 1 juli heeft ’t Kalf geen fietsenmaker meer.  Wat er daarna met het pand aan de Drielse Wetering 52 gaat gebeuren is nog niet bekend.

Meneer de Fotograaf, Zaandam

Een bijdrage van Neeltje Waagmeester. De foto’s zijn van Meneer de Fotograaf, Zaandam

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Durk

  Goed en leuk stuk !!

 • Ruud vd veen

  Jammer kwam er graag voor onderdeeltjes voor de fiets en hij legde het uit als ik het ingewikkelt vond en anders moest ik even langskomen bij hem

 • Harry

  Jan heel veel verder geluk in je leven groetjes van je oud buren nu leven in Duitsland Groetjes Harry&Erna de Roo

 • Cato

  Jan is een lieverd, dat blijkt ook wel uit alle reacties.

  Geniet ervan wat je ook gaat doen, je kan toch niet stil zitten.

  Liefs Cato

 • Hilde Wendt.

  Jan heel erg bedankt voor alles. Niet alleen de fietsen,ook de steun en de gezelligheid.

 • Karin Hartman

  Erg leuk verhaal! Geniet van je pensioen, Jan!

 • B Tigelaar

  In het verleden toch diverse keren bij je geweest voor een fiets te laten repareren .
  Heel veel geluk met de dingen die je ongetwijfeld gaat ondernemen.

 • Hoi Jan.
  Toen we terug kwamen van vakantie lazen we : ’t Kalf neemt afscheid van markante fietsenmaker Jan Rouw’
  Markant ben je zeker. Ik had het plaats nog met iemand over de schilderkunst van de mannen van de eerste schilders groep. De vrouwen koken de mannen schilderen. Wat was dat leuk en je deed het ook heel pittig. Wat hebben we ook gelachen. Dus ik denk stoppen is voor jou geen optie. Je verzint wel iets nieuws. Mocht je niets vinden kom dan lekker schilderen er is nog een plekje . Een hele mooie tijd en veel liefs ook voor Gudda

 • Piet en Margriet Zwart en de kinderen

  Leuk stukje over Jan.

  Jan,
  Bedankt voor alle service en we wensen je het allerbeste toe

 • Marjan

  Lieve Jan,
  Ik denk nog vaak asn je .
  Ik wens je alle geluk van de wereld en hoop dan ook dat je nog vele jaren in hoede gezindheid mag genieten van je pensioen,
  Ik mis je al vele jaren!
  Liefs,

  Marjan Boer-Edens

 • A. Ignacio

  Hallo Jan,
  Tijdens onze vakantie in Tubbergen las ik dat je wegens je late gepensioneerde leeftijd toch maar gestopt bent met werken. Wij wensen jou en Guda heel veel succes in de komende jaren. Hartelijke groeten van Tiny en Ad Ignacio.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *