’t Saentje… The End… (met filmpje)

Na zes jaar te hebben leeggestaan is er dan eindelijk een eind gekomen aan bioscoop ’t Saentje in de Klauwershoek. De sloophamer maakt deze week het voormalige filmtheater met de grond gelijk.

Op 16 april 2009 opende de nieuwe Pathé in de Hermitage waarmee een eind kwam aan ’t Saentje.

Na de sluiting werd het complex gekocht door speculant Saad Selim. In 2011 werd het gekraakt. Op last van de rechtbank werd het in 2012 verkocht nadat schuldeisers beslag op zijn bezittingen hadden laten leggen. De krakers werd na een gerechterlijk bevel uit het pand gezet.

Nieuwe eigenaar werd Astoria Vastgoed uit Amsterdam die ook 30 appartementen en tien bedrijfspanden aan de Zuiddijk en Oostkade kocht. De ontwikkelaar beloofde ook ‘t Saentje te ontwikkelen.

saentje

Het pand zou vervolgens zijn verkocht aan JFO Vastgoed, de BV van ‘Dikke’ Charles Geerts, de voormalige Amsterdamse Wallen-exploitant die er 36 appartementen en maisonnettes in wilde bouwen.

Begin april hing er een nieuw bord van bouwer Verkuijl. En nu dus de sloop.

bouwbedrijf verkuil

Wie nog de resten wil zien moet snel zijn, de slopers waren donderdag 14 april al bijna klaar.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Pieter de Vente

  Geen verlies

 • Is het ontwerp van wat er gaat komen al bekend/openbaar?

 • Zonde!
  Had een prima pop-podium kunnen worden…
  En blijkbaar dachten anderen daar ook zo over:
  https://www.facebook.com/Poppodium-t-saentje-436053749889964/

  • Volgens mij was er al een paar jaar spraken van dat er appartementen zouden komen. Maar de vraag was wanneer ze zouden gaan beginnen. Dus een poppodium daar was geen optie. Los van het feit dat het ombouwen van een afgeschreven bioscoop tot een hedendaags poppodium ook een grote investering vraagt. En waarom zou een zelfstandig onafhankelijk poppodium daar wel werken als het in de Kade ook niet is gelukt? Wel ben ik van mening dat de mooie Klauwershoek wel weer wat leven in de brouwerij kan gebruiken.

 • Caramelvla

  Gemiste kans. Hadden de anderen niet moeten denken maar ook wat moeten doen.

  Ik zie het verschil overigens niet tussen De Kade en ’t Saentje. Waarom niet De Kade reanimeren? Denkers, wellicht kan het nog! Verenig uw krachten, uw fondsen. Koop het pand! Het is slechts €1.200.000,00.

 • De Orkaan

  Er komen appartementen maar we hebben nog geen schetsen kunnen vinden.

  Over het Cultuurcluster bestaan merkwaardige ideeën. Het is dus echt niet zo dat Zaanstad op zoek is naar een plek en toen maar gekozen heeft voor huidige plek naast het Stadhuis. Zaanstad heeft een contract met de NS gesloten om een publiekstrekker naast het station te bouwen. Als de gemeente dat niet doet volgt er ongetwijfeld een mega-claim van de NS. Het cultuurgeld wordt ingezet om aan dat contract te voldoen.

  • Caramelvla

   Het cultuurgeld wordt sowieso ingezet voor huisvesting van de culturele instellingen. Om het even of de huurpenning nu aan NS, Parteon, Bedrijvige Bij of een andere partij betaald wordt.

 • Precies. En naar wij begrepen hebben is er ook nog een kortinkje geboden op de (ongetwijfeld zeer hoge) grondprijs naast het station als het een (deels) culturele bestemming zou krijgen. Ondertussen noemt de gemeente geen (concrete) bedragen over die grondprijs en over zo’n claim, terwijl om ons heen overal voor cultuur bruikbare en al functionerende veel goedkopere panden (gaan) verdwijnen…

 • Karin Singeling

  nu de rest nog van die wazige panden aan de kade, en dan mooie horeca en een park! de enige terrassen aan de Zaan in de zon! behalve café Fabriek dan hè.

 • Erik Esteie

  Caramelvla had al gemeld dat er een impressie te vinden is op Facebook

  Ik ben zo vrij geweest om dat plaatje op mijn site te zetten en ik moet zeggen dat het ontwerp me niet tegenstaat, het ziet er mooi uit

  http://esteie.nl/2016/04/18/maandag-18-april-2016-t-saentje/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *