Acht kandidaten presenteerden tijdens het Fashion Lifestyle Festival hun ontwerp vanmiddag op het podium aan het Stadhuisplein in Zaandam.

Grada van Amesfoort, Dimfa van Zeelt, Christa van Doesburg, Lisette Way, Khes ten Wolde, Esther van Kuijk, Tanja Waiboer en Astrid van der Linden hadden een mode-creatie vervaardigd geïnspireerd op oude Zaanse ambachten.

De creaties verrasten, waren draagbaar, en daarbij door middel van duurzaam materiaalgebruik vertaald naar een creatie van nu. Er werd gestreden om een presentatie in het Zaans Museum en een overnachting in een Inntel Hotel naar keuze.

Tanja Waiboer uit Wormer ging er met het goud vandoor.

Na het filmpje tikken we verder:

Achteraf spraken we juryvoorzitter Hester Wandel, conservator van het Zaans Museum. De kandidaten hadden zich in januari al gemeld bij het Zaans museum om ideeën op te doen.

‘Er zijn in de Zaanstreek meerdere ateliers en naaischolen waar aandacht geschonken wordt aan zelfmaakmode, en het is mooi dat ze zich laten inspireren door Zaanse ambachten, en deze weten om te zetten in moderne draagbare kleding.’

Ook was zichtbaar in het stikwerk, de contouren, de materialen, en de onderwerpen dat de ontwerpers het Wevershuis, het Cacaolab en de molens hebben aangedaan.

Winnares Tanja viel in de smaak door het hergebruik van restmateriaal (ouwe surfzeilen), haar vrolijke en luchtige kleuren, en de duigen die dan weer zwaar en industrieel zijn. Zij krijgt een presentatie in het Zaans Museum.

Ook Martin van Zeelt maakte een filmpje. Wellicht ietwat gekleurd, maar dat kwam misschien omdat zijn eigen molentje Dimfa meedeed aan de challenge…

https://www.youtube.com/watch?v=XcxYdlLJYpw&feature=youtu.be&fbclid=IwAR31XhAcPMSX9Vw81tfrGfe7NXXsgzJpQ2S6G8Kt5x5VqBbiRmtra6HJ3Ws