The end: 40 jaar de Zaanse Kalender (video)

Wat startte in 1981 kwam 40 jaar later tot stilstand. Een hobby van Jaap Leguijt waar steeds meer Zaankanters tegen de feestdagen reikhalzend naar uit begonnen te kijken. Een cadeau dat oud-Zaankanters overzee in alle werelddelen wist te bereiken: de Zaanse Kalender.

De eerste edities bevatten foto’s uit de streek. Onder meer van broer Leguijt, Bulthuis en Krijt. Daarna zorgden Zaanse tekenaars als Dirk Graas, Jaap Hartog, Dick Vonk en Klaas Meinen voor de maanden. 

In 2021 was het 40e jubileum, en Jaap werd 70 jaar. Een prima tijd om te stoppen. Vond Jaap. Orkaanlezers mistten zijn kalender. Wij zochten hem op om te kijken of er toch niet nog een heel klein kansje is dat hij doorgaat.

Spoileralert: neen. 

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Robert Van Tellingen

  Wat jammer dat die kalender er niet meer is. Zaanse panden lenen zich waanzinnig goed voor dit soort tekeningen. Hopelijk komt er nog een keer een expositie.

 • Siem van Westen

  Een tentoonstelling lijkt mij top!
  Iets voor het Zaans Museum, misschien?

 • Didier Hennequin

  De kalender zal zeker gemist worden. Dank voor zovele jaren noeste arbeid en voor de vaak prachtige kunstwerkjes.

 • F.J.B Krom

  Ik vind het puur zo noselijk, dat de kalender stopt. Maar de Engelsen wisten het al: je kunt een paard wel bij het water zetten, maar je kunt het niet drinken laten. Zelf bezit ik nog de Zaanse weekkalender van 1945, die gedrukt is in oliemolen Het Pink. Ik zou niet weten, wie er belangstelling voor heeft, want ik zou het toch wel èrg jammer vinden, als die bij het oudpapier belanden zou en aldus vernietigd worden …

 • eduard klijsen

  Mijn oom bezat ren molen aan de zaan, ik heb zn gouden beurs nog! Zn huis staat nog in het Open luchtmuseum.
  Ik zou het leuk vinden uw molen bij mij in de vitrine kast vinden achter zijn beurs!
  E.Klijsen Badhoevedorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *