Vrijdag 31 mei begint de reeks zomerconcerten in de Oostzijderkerk in Zaandam. Jaap Zwart opent de reeks.

Maar het concert van vrijdag 31 mei is niet zomaar een concert. Er wordt niet alleen op het orgel gespeeld, maar ook op de vleugel van de kerk. Deze vleugel was ooit eigendom van Zaandammer Cor Kee.Er worden bovendien muziekstukken van Zaankanters gespeeld.

En die worden gespeeld door Jaap Zwart. Precies! De kleinzoon van Jan en zoon van Jaap. De andere bekende Zaanse organisten en componisten.

“De opa en vader van Jaap bespeelde ook vaak het orgel van de kerk aan de Zuiddijk 1 in Zaandam. Voor Jaap Zwart is het concert van vrijdag dan ook eigenlijk een thuisconcert. De oud-Zaandammer speelt minstens een keer per jaar op het orgel van de Oostzijderkerk. Jaap werd geboren in Zaandam. Als kleine jongen zat hij vaak bij de sluis aan de waterkant.”

Op de vleugel in de Oostzijderkerk componeerde Cor Kee (1900-1997) rond 1930 zijn bekende variaties op het Valeriuslied ‘Merck toch hoe sterck’. Jaap Zwart speelt vrijdag composities van Kee.

Verder staan op het programma orgel- en pianowerken van andere Zaankanters. Zoals de Volksparkmars van Jacob Hooft. Deze mars werd in 1890 geschreven ter gelegenheid van de opening van het Volkspark in Zaandam.

Jaap Zwart speelt ook werk van Jan-Willem en Simon Landsman. Het concert wordt besloten met piano- en orgelmuziek van opa Jan. Het is een stuk uit 1917. Het werd kort erna al in de Oostzijderkerk gespeeld.

Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 (kinderen t/m 15 jaar € 8,00).

De andere zomerconcerten zijn: vrijdag 28 juni Jan Hage; vrijdag 30 augustus Willem van Twillert en vrijdag 20 september Mark Heerink.

De Oostzijderkerk staat aan de Zuiddijk 1 in Zaandam (bij de sluis). Op www.oostzijderkerkzaandam.nl staat meer informatie.

Door Marion Kors. Bij de foto: Jaap Zwart speelt vrijdag ook op de vleugel. (Foto aangeleverd)