Tien Zaanse kerken die je gezien moet hebben

Tijdens de Open Monumentendag fietste De Orkaan van Zuid naar Noord door de Zaanstreek. Kerken doen wij eerlijk gezegd niet echt op zondag (en op zaterdag al helemaal niet) maar dit weekend maakten we een uitzondering.

Wat zijn onze 10 favoriete Zaanse kerken? (En, je hoeft niet tot de volgende Open Monumentendag te wachten, vrijwel alle kerken zijn elke week open.)

1. De Maartenskerk (Vinkenstraat), hieronder het glas-in-loodraam.

1. maartenkerk raam

2. De Doofpot-kerk (Apostolisch Genootschap) aan de Oostzijde, hier de koepel. Ook podium voor concerten in de Culturale-serie. (linksboven een oude prent van De Doofpot toen het nog een Doopsgezinde kerk was.)

2. doofpot koepel

3. De Oud-Katholieke kerk aan het Papenpad, een voormalige 17e eeuwse schuilkerk, parochie van Maria Magdalena (foto OKKN.nl).

papenpad

4. De Doopsgezinde Vermaning aan de Westzijde. Er wordt gekerkt, maar er zijn ook bijeenkomsten en concerten (o.a. van Roots aan de Zaan). (foto uit gemeentearchief)

vermaning westzijde

5. De Koogerkerk, met een magnifiek orgel (geluid aanzetten), er worden regelmatig concerten georganiseerd.

6. De Doopsgezinde Vermaning in Koog, ingeklemd tussen fabrieken, fraai orgel in blauwe tinten.

orgel vermaning koog

7. De Maria Magdalenakerk aan ’t Kalf, een enorme kerk, binnen naast de ingang hangt het armenpotje.

arm kerk kalf

8. De Vermaning Krommenie, met twee magistrale bomen voor de deur.

bomen vermaning krommenie

9. Het mini-kerkje (1755) in Krommeniedijk, eerste steen gelegd door Cornelis Bak, een Orkaan-voorvader. In het kamertje naast de kerkzaal, is een kastje geheel betegeld met oud-Hollandse tegels.

tegels krommeniedijk kerk

10. De Zuidervermaning in Westzaan, inverdan gebouwd aan het Zuideinde, nu geen kerk meer, maar wel open voor andere activiteiten (trouwen, exposities, begrafenissen). (Foto van site Zuidervermaning.)

trouwen1024

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *