Tijdelijke “stapstalling” onder Beatrixbrug: 230 fietsen

Een tweede Fietsenpakhuis aan de oostkant van het winkelgebied in Zaandam bij de Dam is pas in 2018 klaar.

Tot die tijd moet er een tijdelijke fietsenkelder onder de Beatrixbrug komen die plaats gaat bieden aan 230 fietsen.

Het wordt een stalling voor stappers: open op vrijdag en zaterdag van 16:00 tot 05:00 uur. De ingang van de tijdelijke stalling ligt aan een zijstraatje van de Damstraat.

De kelder moet binnen een paar maanden worden ingericht en geëxploiteerd aldus de Raadsinformatiebrief van Zaanstad.

De aanleg van de tijdelijke stalling kost € 140.000. De bewaakte fietsenkelder wordt door de afdeling Straattoezicht geëxploiteerd. De medewerkers worden waar mogelijk bijgestaan door Zaanse uitkeringsgerechtigden, die hierdoor met behoud van uitkering werkervaring op kunnen doen.

Op de Wilhelminakade zullen bovendien extra fietsenrekken worden bijgeplaatst.

In totaal is er € 900.000 beschikbaar voor fietsvoorzieningen rond Inverdan, voor het nieuwe Fietsenpakhuis is dan dus nog € 760.000 over omdat de € 140.000 aan de tijdelijke stalling wordt besteed. Maar de fietsenrekken uit de tijdelijke stalling kunnen worden hergebruikt.

De verwachting is dat in 2020 er een tekort van 850 fietsparkeerplekken op een gemiddelde zaterdagmiddag is. Bijna één op de drie bezoekers kunnen hun fiets niet parkeren.

Ook nu is er al een tekort, wat leidt tot bijvoorbeeld een fietsenchaos op De Dam of op de kop van de Gedempte Gracht, op die laatste plek komt een terras waardoor er minder fietsen geplaatst kunnen worden.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • dirk

  Dat “zijstraatje” van de Damstraat heet al eeuwen Damkade
  en is 1 van de oudste gedeeltes van Zaandam…….
  En waarom e.e.a. tijdelijk zou moeten zijn is mij compleet onduidelijk,
  vroeger was er o.a. een parkeergarage en opslag gemeente en misschien
  ook nog wel als schuilkelder i.v.m. koude oorlog……

 • yede

  pff 140.000 euro is een boel geld eb dan gratis personeel met mensen met een uitkering??? gemeente als je nou alle leegstaande panden de eigenaren en makelaars verplicht deze op te vullen met fietsen rekken zoals daar is het van van oosterse nachten aan de sluis. staat al jaren leeg en kunnen aardig wat fietsen in. alle lege panden aan de peperstraat van bears en beddydung tot smd en oude pand valkenburg dan de westzijde berg en berg ekko pand van kelly leeg pand naast de ing bank cafe cest la vie ook al tijden leeg de lege garages in de zeemanstraat van autobedrijf dekker garage dekker aan de west zijde lege cafe naast de buurman en natuurlijk heel streng optreden met fietsen en scooters en brommers op de dam het wandelgebied maar handhaving durft daar echt niet op te treden en flinke boete beginnend bij ca 100 euro als je fiets daar staat in wandelgebied kijk dan wordt het nog eens wat en als de verbalisant dan die inkomsten mag houden boven op zijn of haar uitkering zijn er vast heel wat mensen die dat willen doen

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *