De ruim 80 verdwenen fietsplekken in de nabijheid van de markt in Zaandam zijn geen probleem volgens verkeerswethouder Gerard Slegers (CDA): “we zijn donderdag tijdens de markt wezen kijken, er zijn genoeg plekken. Op dit moment is er geen aanleiding om aan te nemen dat er te weinig plekken zijn.”

Natasja Stroo (GL) die samen met Hanneke Veuring (CU) vragen stelde over de verdwenen plekken suggereerde Slegers wel ook op zaterdagmiddag als het echt druk in het centrum en op de markt is ook even te gaan kijken. Dat kwam dik in orde, Slegers: “We blijven het monitoren.”

De wethouder beloofde ook dat alle fietsplekken bij de markt (Dampadsteeg en Marktsteeg) aan het eind van het jaar weer terug zijn. Aan de Vinkendwarsstraat beloofde hij 20 extra plekken. (Die laatste belofte was een halve sigaar uit eigen doos, op die plek verdwenen namelijk eerder al zo’n 30 fietsenrekken.)

Monitoring

Veurink wilde ook weten wat er was afgesproken met de aannemer en of die de omwonende wel had geïnformeerd. Volgens Slegers was de aannemer verantwoordelijk voor de communicatie en hij ging ervan uit dat het gepubliceerd was. Bij de beantwoording van technische vragen liet hij weten: “Een aankondiging is inderdaad onderdeel van de afspraken met de aannemer geweest.”

Als uit de ‘monitoring’ van Zaanstad blijkt dat er een tekort aan plekken is wordt “onderzocht of er voor de drukke momenten tijdelijk alternatieve fietsparkeerplaatsen moeten worden gerealiseerd.”

Actieplan Fiets

Veurink had ook nog een valse nabrander voor de verkeerswethouder: “waar is eigenlijk het ‘Actieplan Fiets’ dat voor december beloofde? Welke december bedoelt u eigenlijk?” Slegers bleef koelbloedig: “niet december 2024, het plan is in het college besproken, dat komt binnenkort.” Veurink liet niet los: “Hoe binnenkort”. Slegers hield de kaarten voor de borst: “Ik ga daar geen exacte datum aan hangen.”

In totaal gaat het om 80 plekken bij de markt en zo’n 150 plekken in totaal in het centrum die (tijdelijk?) zijn opgeheven.

  • Rozengracht (Dampadsteeg) zijn ruim 50 plekken minder
  • Marktsteeg: minstens 30 plekken weg
  • bij EkoPlaza aan Rustenburg: 8 plekken verdwenen
  • Vinkendwarsstraat: ruim 30 rekken minder
  • Op de Dam zijn zo’n 50 fietsenrekken tijdens corona ’tijdelijk’ weggehaald voor een terras
  • Van de fietsenrekken langs de Nicolaasstraat zijn er minstens een dozijn vernield
  • Langs het Rustenburg (bij het oude ABN Amro kantoor) verdwenen zo’n 30 plekken

De rekken bij de Rozengracht (Dampadsteeg en Marktsteeg) komen eind 2024 terug, bij EkoPlaza zijn ze tijdelijk verwijderd i.v.m. bouwverkeer (de fietsklemmen komen weer terug), van de 30 verdwenen plekken bij de Vinkendwarsstraat komen er 20 terug. Of de plekken op de Dam terugkomen weet Slegers nog niet laat hij via zijn woordvoerder weten: “Op dit moment is het nog onduidelijk of er nog weer fietsklemmen terug kunnen komen op deze plek. Dat gaat de gemeente onderzoeken.” Bij de Nicolaasstraat gaat de gemeente kijken of deze vernielde fietsenrekken hersteld of vervangen kunnen worden.

Bouwcontainers op plek stalling Dampadsteeg/Rozengracht.
Verdwenen aan de Marktsteeg
Verdwenen bij EkoPlaza
Deze 16 fietsenrekken zijn de enige overblijvers in de Vinkendwarsstraat – er stonden er ooit 48
Hier was voor corona een fietsparkeerplaats (met rekken) voor zo’n 50 fietsen.
Deel van de gesloopte – en daardoor onbruikbare – fietsenrekken aan de Nicolaasstraat (tegenover Zaantheater)
Hoek Gedempte Gracht – Rustenburg, ongeveer 30 rekken verdwenen.

Door Piet Bakker. Foto’s: De Orkaan, Ola Kwiatkowska, Kimberley Kat. Bronnen: eerder nieuws op De Orkaan en contact met woordvoerder wethouder Gerard Slegers, technische en mondelinge vragen Hanneke Veuring en Natascha Stroo, Zaanstad Beraad.