Wie zijn (m/v) fiets (m/v) bij een bezoekje aan de markt in Zaandam kwijt wilde, moest afgelopen zaterdag goed zoeken. Alle fietsenrekken naast de bankjes aan de oostkant van de Rozengracht (Dampadsteeg) zijn verdwenen. Ook de fietsparkeerplekken in de Marktsteeg zijn weg.

In totaal gaat het om ruim 80 plekken die (tijdelijk?) zijn opgeheven. Op de Rozengracht zijn ruim 50 plekken minder, aan de Marktsteeg gaat het om minstens 30 plekken.

Aan de Rozengracht wordt gebouwd, onder meer op de plek van de Scapino, de plekken zijn verdwenen voor bouwcontainers en voor bouwhekken (Marktsteeg).

Verderop op de Dampadsteeg, richting Gedempte Gracht, aan de westkant van de Rozengracht (Ventje) en op het Rustenburg zijn nog wel plekken om je fiets neer te zetten.

Tijdelijk?

Omdat ze nu voor bouwactiviteiten zijn verdwenen, gaan we er vanuit dat het tijdelijk is (maar voor hoe lang?). Geheel zeker zijn we daar niet van, de fietsenrekken op de Dam zijn tijdens corona ’tijdelijk’ weggehaald voor een terras. Dat terras was na een paar maanden weg, de fietsenrekken kwamen nooit meer terug. (De fietsenrekken langs de Nicolaasstraat zijn al lange tijd voor een deel onbruikbaar door vernieling, ook daar is ’tijdelijk’ waarschijnlijk ‘permanent’).

Hoeveel fietsparkeerplekken zijn verdwenen in het centrum van Zaandam is niet precies vast te stellen. Zaanstad had vroeger een kaart met fietsparkeerplekken op de website (de Zaanatlas) maar de fietskaart is weggehaald ‘omdat die niet vaak gebruikt werd’ (wij gebruikten die kaart overigens wel). De hele Zaanatlas is overigens al weken ’tijdelijk’ buiten gebruik.

Marktsteeg
Rozengracht, Dampadsteeg (ook foto helemaal boven)

Door Piet Bakker.