Alle fietsenrekken naast de bankjes aan de oostkant van de Rozengracht (Dampadsteeg) zijn verdwenen. Ook de fietsparkeerplekken in de Marktsteeg zijn weg. Aan de Rustenburg voor de EkoPlaza en in de Vinkendwarsstraat zijn ook fietsenrekken weggehaald.

In totaal gaat het om zo’n 120 plekken die (tijdelijk?) zijn opgeheven. Op de Rozengracht zijn ruim 50 plekken minder, aan de Marktsteeg gaat het om minstens 30 plekken, bij EkoPlaza om 8 plekken en in Vinkenstraat gaat het waarschijnlijk om ruim 30 rekken minder.

Aan de Rozengracht wordt gebouwd, onder meer op de plek van de Scapino, de plekken zijn verdwenen voor bouwcontainers en voor bouwhekken (Marktsteeg). Verderop op de Dampadsteeg, richting Gedempte Gracht, aan de westkant van de Rozengracht (Ventje) en op het Rustenburg zijn nog wel plekken om je fiets neer te zetten.

Gesloopt en verdwenen

Deze 120 zijn niet de enige verdwenen fietsenstallingen in het centrum van Zaandam. Zo’n 50 fietsenrekken op de Dam zijn tijdens corona ’tijdelijk’ weggehaald voor een terras. Dat terras was na een paar maanden weg, de fietsenrekken kwamen nooit meer terug. Van de fietsenrekken langs de Nicolaasstraat zijn er minstens een dozijn al lange tijd voor een deel onbruikbaar door vernieling. (De beloofde fietsenstalling in de Rozenhof kwam er nooit).

We hebben aan verkeerswethouder Gerard Slegers van Zaanstad gevraagd of er vergunningen voor het (tijdelijke) verdwijnen van fietsplekken waren afgegeven, hoe lang ’tijdelijk’ ging duren, en waarom bij EkoPlaza plekken zijn verdwenen. Die vragen zijn begin deze week gesteld maar de gemeente kon de antwoorden deze week nog niet leveren: “het is blijkbaar erg ingewikkeld om de juiste informatie naar boven te halen.”

Hoeveel fietsparkeerplekken zijn verdwenen in het centrum van Zaandam is niet precies vast te stellen. Zaanstad had vroeger een kaart met fietsparkeerplekken op de website (de Zaanatlas) maar de fietskaart is weggehaald ‘omdat die niet vaak gebruikt werd’ (wij gebruikten die kaart overigens wel).

Bouwcontainers op plek stalling Dampadsteeg/Rozengracht.
Verdwenen aan de Marktsteeg
Verdwenen bij EkoPlaza
Deze 16 fietsenrekken zijn de enige overblijvers in de Vinkendwarsstraat – er stonden er ooit 48
Hier was voor corona een fietsparkeerplaats (met rekken) voor zo’n 50 fietsen.
Deel van de gesloopte – en daardoor onbruikbare – fietsenrekken aan de Nicolaasstraat (tegenover Zaantheater)

Door Piet Bakker. Foto’s: De Orkaan, Ola Kwiatkowska, Kimberley Kat. Bronnen: eerder nieuws op De Orkaan en contact met woordvoerder wethouder Gerard Slegers.