Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: een fietsenstalling in het Rozenhof.

Wat? Waar? Wanneer?

Op het plaatje staat nog Fietsenpakhuis, dezelfde naam als die staling die er wel is aan de Vinkenstraat. Maar deze is er dus (nog) niet. Vijf jaar gleden, in november 2017 schreven we:

“Na het eerste Fietsenpakhuis aan de Vinkenstraat wordt dit nr. 2. Op 1 januari 2018 wil de gemeente met de uitvoering van de plannen beginnen.”

De plannen dateren van begin 2017, toen werd gesteld dat de stalling al in 2018 in gebruik zou worden genomen.

De stalling was gesitueerd naast ingang van de ‘oude’ Vomar. In de bewaakte stalling zoude 400 fietsparkeerplaatsen komen. Door de stalling hoopte Zaanstad dat er meer doorloop komt waardoor de “sociale veiligheid van de Zilverpadsteeg” zal toenemen. Bovendien zou het zieltogende Rozenhof van de komst profiteren volgens de gemeente.

Er was wel te weinig geld. In 2018 ging het college om extra geld vragen. Als dat niet lukt, “zullen de kosten verlaagd moeten worden door bijvoorbeeld het beperken van de openingstijden”. Dat laatste is prima gelukt. Omdat de stalling er niet is, is die ook nooit open natuurlijk.

De gedroomde plek

En wat nu?

Op de Rozengracht en in het Rozenhof hangt alles met elkaar. Ook de woontoren staat er nog niet en ook de nieuwbouw op de plek van Scapino en de panden ernaast is nog niks te merken. Sleutelrol speelt eigenaar Green (ook eigenaar van speelhal in Rozenhof) die de gehele nieuwbouw wil ontwikkelen.

Wat kwam er niet?

Dit dus.

De gedroomde stalling

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door: Piet Bakker