Het inmiddels verwijderde TikTok-account van burgemeester Jan Hamming van Zaanstad is één van de vijf genomineerden voor de Galjaardprijs* 2023.

Eerder werd bekend dat Zaanstad al was genomineerd. Nu is Hamming een stapje verder, bij de laatste vijf. Trots delen ❀️ πŸ†πŸ‘ŠπŸ½ op z’n eigen account kan niet meer, dat is namelijk afgesloten.

Het doel was om “Zaanse jongeren betrekken bij de lokale democratie – de burgemeester als influencer met inhoud. Een project met als doel de afstand tussen de overheid en jeugd te verkleinen” aldus de tekst op de website van de Galjaardprijs.

De genomineerden hebben eind september hun project gepresenteerd bij de jury. De Galjaardprijs wordt uitgereikt tijdens het jaarcongres PubCom23 op 2 november 2023 in het Spant! In Bussum (dat wij nog kennen van Ren! Je! Rot!). Zaanstad neemt het op tegen de Rotterdamse politie, Eindhoven (KlusBus), Delft (BouwApp) en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.

Hamming beëindigde zijn TikTok-carrière abrupt vanwege veiligheidsoverwegingen. Het advies van het kabinet en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) om TikTok niet te gebruiken en het aankomende verbod voor rijksambtenaren die app te installeren, speelden een cruciale rol in de beslissing van burgemeester Hamming om te stoppen.

Hij plaatste in maart van dit jaar een afscheidsboodschap en verwijderde de app van zijn apparaat (eigenlijk van het apparaat van zijn woordvoerder). Het TikTok-account van de burgemeester bestaat niet meer. Daarnaast werd alle ambtenaren in Zaanstad verzocht om uiterlijk op 1 april de TikTok-app te verwijderen.

Hier ons TikTok-dossier.

* De Galjaardprijs, voluit de “Gouden Galjaard” wordt toegekend aan organisaties of personen die uitblinken in publieke communicatie en voorlichting binnen het publieke domein. De prijs is vernoemd naar R.J. (Roel) Galjaard (1937-2002) de eerste directeur Voorlichting bij de Rijksoverheid. De prijs wordt uitgereikt door Logeion, de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals.

Door: Merel Kan, Piet Bakker en Jaap de Jong, informatie Logeion, Orkaan-archief