Toerisme Noord-Holland lijdt zwaar onder corona

Deze zomer bleven veel Nederlanders in eigen land. Het aantal overnachtingen op campings en bungalowparken nam zelfs toe in vergelijking met 2019. In Noord-Holland en vooral in de regio Amsterdam werd echter een teruggang genoteerd.

Dat komt vooral door door het massaal wegblijven van buitenlandse toeristen. Daar lijdt ook de Zaanse Schans zwaar onder, bijna 90 procent van de 2,5 miljoen bezoekers in het topjaar 2019 kwam uit het buitenland.

Toeristische bestedingen in Nederland kwamen in april van dit jaar bijna tot stilstand toen er ruim 93 procent minder toeristen Nederland bezochten dan in 2019.

In het 3e kwartaal (juli-september) toen corona onder controle leek, krabbelde de sector weer op. In de meeste provincies was er zelfs een stijging van het aantal toeristen, vooral dankzij Nederlanders die in eigen land op campings en in vakantieparken verbleven. Noord-Holland noteerde echter een teruggang van 34 procent, in Amsterdam en bij de hotels rond Schiphol daalde het aantal toeristen in de zomer met ruim 60 procent ten opzichte van 2019.

De Zaans Schans had in 2019 het beste jaar ooit: ruim 2,5 miljoen bezoekers, een groei van meer dan 10 procent ten opzichte van 2018. In 2015 ging het nog om 1,9 miljoen.

2021: ‘verloren jaar’

Ondernemers, molens en musea die we eerder ondervroegen over hun verwachtingen voor 2021 gingen uit van 20 procent van het aantal bezoekers van 2019 – maar dat was toen de extra lange lockdown en de zwarte cijfers over de pandemie nog niet bekend waren. De gemeente gaat in haar raming voor de nieuwe belasting voor de Zaanse Schans uit van 30 procent.

Het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020, is zwartgallig over 2021:

“Veel bedrijven hingen aan het infuus van de overheid en het is zeer de vraag of zij in 2021 nog bestaan. Zeker nu ook 2021 een verloren jaar dreigt te worden. Misschien niet zo extreem als 2020 maar een krachtig herstel wordt zeker niet verwacht.”

Duidelijk is dat niet alle bedrijven in de vrijetijdssector deze crisis zullen overleven en de overlevers hebben alle- maal forse financiële schade opgelopen

Bronnen: CBS-bericht over toeristische bestedingen in 2020, Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020, jaarverslag Zaanse Schans, eerdere berichtgeving op De Orkaan. Foto: Zaanse Schans in november van dit jaar (De Orkaan)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *