Tony’s Chocolonely naar Pakhuis de Vrede: ‘van boon tot reep’

De gemeente Zaanstad heeft zojuist bekend gemaakt dat Tony’s Chocolonely met het hoofdkantoor, de chocoladefabriek en een chocolade “experience” naar Zaanstad wil verhuizen.

Dat moet gebeuren in Pakhuis de Vrede in de Achtersluispolder.

Hieronder het persbericht van Zaanstad 1:1 doorgeplaatst. De foto boven is gemaakt op de ‘jaarfairvergadering’ van Tony’s Chocolonely die vanavond plaatsvond. De foto onder is aangeleverd door de gemeente.


Tony’s Chocolonely wil zich gaan vestigen in Zaanstad. De chocoladeproducent wil in Pakhuis de Vrede op de Achtersluispolder het hoofdkantoor vestigen en daarnaast een chocoladefabriek voor het maken van de repen gaan realiseren. Het geheel moet voor publiek toegankelijk worden zodat bezoekers de hele productieketen van boon tot reep kunnen “beleven”. Voor Zaanstad kan de komst van Tony’s een aanjager zijn voor de transformatie van de Achtersluispolder naar een levendig woon-werkgebied.

‘Tony’s Chocolonely kan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling de Achtersluispolder en alleen al daarom juichen wij dit initiatief toe en helpen we het verder’, zegt wethouder Gerard Ram van MAAK.Zaanstad. ‘We hebben de ambitie om de Achtersluispolder te transformeren naar een levendig en stedelijk gebied voor werken en wonen. Pakhuis de Vrede zien we als een belangrijk icoon van dit gebied. Het is een markant en zichtbaar monument aan het Noordzeekanaal en dat moet zo blijven. In de plannen van Tony’s wordt dit beeld alleen maar sterker. We willen de oever van het Noordzeekanaal zo veel mogelijk openbaar toegankelijk maken en met de plannen van Tony’s kan dat. Bovendien zorgt het plan voor werkgelegenheid. Een dergelijk vernieuwend en duurzaam bedrijf past bij de Zaanstreek en is een aanwinst voor onze economie’.

Tony’s heeft inmiddels overeenstemming met CTVrede over de aankoop van het Pakhuis. Het op de locatie gevestigde container- en silobedrijf verhuist in z’n geheel naar bedrijventerrein HoogTij. Door deze verhuizing komt niet alleen de locatie in op de Achtersluispolder vrij waardoor Tony’s haar plannen kan realiseren, maar ook blijft het bedrijf CTVrede voor Zaanstad behouden.

In het pakhuis moet het hoofdkantoor komen. Daarnaast biedt het mogelijkheden voor huisvesting van maatschappelijk betrokken startups, een café/restaurant, congresfaciliteiten en leisure. Daarnaast wil Tony’s twee productiegebouwen plaatsen. Het geheel moet toegankelijk worden voor publiek zodat er jaarlijks tussen de 250.000 en 500.000 bezoekers naar de experience kunnen komen. Hierdoor kan Tony’s zijn missie op interactieve manier verder overdragen.

De gemeente spant zich in om deze ontwikkeling van de grond te krijgen. Dat wil niet zeggen dat het pad voor het plan van Tony’s al geëffend is. Een eerste globale onderzoek heeft aangetoond dat het plan nog niet voldoet aan de door de gemeente gestelde eisen. Simpel gezegd past het plan op dit moment planologisch niet in het gebied. De gemeente en Tony’s zien echter aanknopingspunten die het plan haalbaar maken. Daarbij is belangrijk om, samen met de omgeving, te kijken naar op welke manier de plannen ingepast kunnen worden in het gebied.

De komende zes maanden wordt duidelijk of de komst van Tony’s Chocoloneley definitief mogelijk is. Daarbij moet Tony’s voldoen aan de door de gemeente gestelde eisen op het gebied van ruimtelijke inpassing, beeldkwaliteit, bereikbaarheid van het water, beperking van milieuhinder naar de omgeving en aan- en afvoer van goederen en bezoekers. Belangrijk is dat het plan de transformatie versterkt en niet in de weg staat. Het initiatief voor verdere planuitwerking ligt bij Tony’s. De gemeente onderzoekt zelf of de geplande realisatie van de fietsbrug naar Amsterdam en realisatie van een fietsveilige route over de Achtersluispolder kan worden versneld.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • JN

  Interessante ontwikkeling. Zou mooi zijn als pakhuis de Vrede weer in gebruik genomen wordt en dit kan een mooie opwaardering voor de hele Achtersluispolder worden.

 • JBP

  Prachtplan! Fantastisch pand!

 • Ernst Debets

  Vanmorgen ook het bericht op FD.nl dat Albert Heijn voor haar chocolade huismerk Delicata gaat samenwerken met Tony’s chocolonely, dwz. de inkoop van cacao op dezelfde wijze gaat doen als Tony’s, dus goed voor de cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust. AH gaat voor 100% slaafvrije chocolade aldus in hun persbericht. Goede zaak!

 • ikkeook

  SAMENWERKING NOODZAKELIJK VOOR PLANNEN TONY’S CHOCOLONELY
  BNR Webredactie Vandaag, 13:13
  Tony’s Chocolonely moet de samenwerking met andere bedrijven aangaan om de aangekondigde chocoladefabriek met achtbaan te kunnen realiseren. ‘Je moet een samenwerking aangaan om deze plannen te realiseren, maar het zou ook kunnen zijn dat je de assets scheidt van de chocoladebusiness’, zegt directeur Henk Jan Beltman.
  BNR-nieuwsradio dd 30-11-2018

  Dit is een nog groter kletsverhaal dan dat van IKEA. Vooral veel tijd aan besteden hoor Zaandamse bestuurders!!

 • A. Harmens

  Gelukkig komt Tony’s Chocolonely hier, want de Zaanstreek heeft natuurlijk nog helemaal geen cacao-industrie. Volgens Beltman in het Parool is dit “gewoon Amsterdam”. Dus Tony’s Chocolonely komt strikt genomen helemaal niet naar Zaandam. Prima dat bedrijven zich hier vestigen, maar dit soort PR-prietpraat is om cynisch van te worden.

 • Jos

  500.000 bezoekers heel leuk maar hoe gaan die bij de vrede komen, het verkeer in die hoek is nu al een drama, misschien is een watertaxi een optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *