Toren Bullekerk in de de steigers

De Bullekerk heet eigenlijk helemaal geen Bullekerk, maar iedereen noemt de kerk zo. Officieel gaat het om de Westzijderkerk.

En die kerk, althans de toren, staat in de steigers. En niet voor het eerst.

In oktober 2016 publiceerde De Orkaan een artikel van Sander Wegereef over de kerk. Die stond in 1899 op het punt gesloopt te worden. Het kerkbestuur wilde er vanaf en een nieuwe kerk op die plek neerzetten. De gemeente Zaandam verzette zich tegen dat plan, de burgemeester wees op de historische waarde. Omdat de gemeente eigenaar van de toren was, zorgde die voor restauratie. Het kerkbestuur ging moeizaam mee en liet ook de kerk restaureren.

Het was niet de eerste restauratie, in 1692 werd het houten torentje van de kerk vervangen door een stenen exemplaar en in 1834 werd ook gerestaureerd. De laatste grote restauratie van de toren was in 1970 toen de hele toren eraf ging (foto Gemeentearchief). In 1975 werd de kerk ‘ingewijd’ met een concert en de afsprak dat het gebouw vaker voor culturele evenementen gebruikt zou worden.

In 2018 werd de kerk verkocht aan Stadsherstel, samen met ondernemers Gerbrand Klop en Niels Busch is het nu een cultureel centrum geworden met ook zo nu en dan ruimte voor kerkdiensten. En de toren gaat nog steeds periodiek in de steigers.

kerk-zonder-toren-2204631

bullekerk toren steigers

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *