Trijntje Pfann – Pel overleden

Trijnie en haar moeder Geertje Pel redden in 1944 het leven van de joodse baby Marion Swaab, die bij de familie Pel was ondergebracht aan de Prins Hendrikstraat in Zaandam.

Geertje betaalde daarvoor met haar leven. Zij werd vergast in concentratiekamp Ravensbrück. Trijntje stierf afgelopen vrijdag in Zaandam. Zij werd 95 jaar.  

Voor de camera’s van Monumenten Spreken vertelde zij:

“Ik ben met mijn moeder met Marion in de kinderwagen richting de Zaandammerboot gegaan. Bij de Zaandammerboot heb ik afscheid genomen met die kleine meid. Moeder is ter dood gebracht. Daar hebben we niets meer van gehoord.”

Hier zie je haar verhaal:

Yad Vashem onderscheiding

Vijf jaar geleden kreeg zij de onderscheiding ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ van het Israëlische Holocaustinstituut Yad Vashem in Jeruzalem. Haar moeder ontving de onderscheiding postuum.

Op de foto boven staat Trijntje rechts. In de wagen zit baby Marion en het meisje met de staarten is Fokje van Wijk. Wij ontvingen de foto twee weken geleden van Egbert van Wijk en hij is opgenomen in het Gemeentearchief. De foto hieronder is gemaakt door Anjo Kan voor Monumenten Spreken.

Trijntje Pfann – Pel kon verlangen naar de tijd dat ze tussen haar vader en moeder schaatste aan een stok. Wij hopen dat er boven de wolken een mooie ijsbaan voor hen ligt.

Er is gelegenheid tot condoleren en om herinneringen op te halen op woensdag 22 augustus van 19:00 tot 19:45 uur in het uitvaartcentrum aan de Jan van Scorelstraat 9 in Zaandam.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Wat een indrukwekkend verhaal, wat een dappere vrouwen, ik ben nog niet eens zo dapper in het kootje van mijn pink. Dat ze mogen rusten in vrede. Oorlog, geeft enkel verliezers en het is te hopen dat mensen daar eens aan denken als mensen uit oorlogsgebieden onze kant op komen, als je het verhaal kent gaat je hart open, maar eigenlijk moet het hart altijd open staan, dan pas komt er overal vrede. Waren we allemaal maar zo dapper.

 • D H Kleinbergen

  Wat een ontroerend verhaal, tranen komen vanzelf om hoog !

 • G v neure

  Diep respect en medeleven

 • Ton van Harlingen

  Wellicht handelde Geertje Pel overeenkomstig haar christelijk geloof (Doopsgezind) of naar de stem van haar geweten of naar beide. Merkwaardig en zorgelijk dat de Nederlandse Wikipedia slechts één bladzijde aan het geweten wijdt, terwijl het Engelse artikel ‘conscience’ 29 pagina’s telt. De filosoof Adorno stelde dat het de Nazi’s ten diepste ging om de eliminatie van het geweten, de stem van het gans andere. Plato dacht dat het geweten een (vage) herinnering aan het voorbestaan van de ziel bij God was.

 • Nico

  ja, mooi. Jammer dat nu weer veel Joodse mensen angst moeten hebben voor hun haters.
  Alle Joodse centra moeten streng bewaakt worden.

 • R.p.molenberg

  Ik heb Trijntje vooral leren kennen in de eind jaren 70 op vakantie in Oostenrijk ,een hele groep familie was het ..mijn vader was de buschauffeur en wij mochten dan dus mee ,. We werden gewoon in de familie op genomen of dat normaalste gang van zaken was .. Ik self liep 2 jaar met stokken kapotte knie .. En vond mezelf erg zielig daarom ,tot ik hoorde dat Trijntje op haar inmiddels toch gevorderde leeftijd twee nieuwe heupen had gekregen en dat vlak voor die vakantie zei ging niet bij de pakken neer zitten maar besloot om elke dag een flinke bergwandeling te gaan maken ,in de sneeuw en kou zij gaaf niet op .. Dat werd voor mij een gigantische inspiratie en tot nu nog steeds ik heb tot 2017 elk jaar van haar zelfs een kerst kaart gehad en natuurlijk ook haar terug gestuurd .,helaas is het leven niet altijd lief voor iedereen we hadden nadat mijn ouders scheide en ik psygieche problemen kreeg weinig tot geen contact meer ..toch behoud ze altijd een speciale plek in mijn hart ., het gaat je goed trijnie .. Ik hoop dat je nu echt gelukkig kan zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *