Trouwen in Zaanstad: voor niks of voor € 1.211?

Een derde van Nederlandse stellen trouwt tegenwoordig gratis aldus een artikel in de Volkskrant. Gemeenten moeten die optie bieden, maar ze stimuleren dat niet echt.

In Zaanstad moet dat bijvoorbeeld erg vroeg: woensdag- en donderdagochtend om 8.30 uur, en: niet in de trouwzaal, maximaal 2 getuigen, geen andere aanwezigen, zonder toespraken, gelegenheid tot het nemen van foto’s of het wisselen van ringen (en alleen als één van de aanstaande echtelieden in Zaanstad woont, een regel waarvan de rechtmatigheid wordt betwist).

Is dat een beetje te karig? Dan kan het ook voor € 193,10 in het Stadhuis (woensdag en donderdag om 9.00 en 9.30 uur, dus vlak na de gratis ‘shift’) of voor € 317,40 op andere weekdagen overdag.

Wie meer wil, moet in de buidel tasten. Meer betekent in dit geval ergens anders: Cultureel Raadhuis Assendelft, De Hoop op d’Swarte Walvis, De Zuidervermaning Westzaan, Huize Barkeloo Krommenie, het Oude Raadhuis Zaandijk, ’t Regthuys Westzaan of ’t Wapen van Assendelft. Daar kost het tussen € 360,10 en de € 525,40 als het door de week overdag is (Wormerveerders komen er weer bekaaid af).

Zaterdagavond

Wie ’s avonds wil trouwen of op zaterdag moet nog meer betalen. Het duurst is €1.162,75 in de Vermaning en ’t Regthuys in Westzaan, het Raadhuis in Assendelft en Barkeloo in Krommenie. Het kan nog duurder: een huwelijk op een locatie naar eigen keuze (bijvoorbeeld De Vermaning in Krommenie) kost €1.211 op zaterdagavond.

Wie het huwelijk door een bekende Nederlander wil laten voltrekken – acteur Dirk Zeelenberg en
Xander de Buisonjé hebben daar bijvoorbeeld een business van gemaakt – moeten die trouwambtenaar (BABS) zelf betalen. Je kan ook je eigen BABS voor één dag laten benoemen, dat kost € 206,55.

Armlastigen (“inwoners van de gemeente Zaanstad met een uitkering in het kader van de Participatiewet”) mogen gratis kunt trouwen in de trouwzaal mét persoonlijke toespraak en gelegenheid tot het wisselen van ringen en maken van foto’s op elk gewenst tijdstip.

Zo heeft ieder nadeel z’n voordeel.

(Foto gemeentearchief Zaanstad: het huwelijk in 1920 van A. Pot (Potje), orgeldraaier te Wormerveer.)

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *