Truus op Lesbos #3 en #4

Blog 3

Lifejacket graveyard 

Twee andere leden van het vrijwilligersteam zijn ook al in Griekenland. We lunchten samen in Molivos, een prachtig stadje met steile straatjes en meer katten dan toeristen. Het is erg stil en rustig.

Op vijf minuten rijden van Molivos ligt de lifejacket graveyard. Het is eigenlijk een grote vuilnisbelt aan de noordkant van het eiland, waar de bootjes vanuit Turkije aankomen omdat hier de oversteek het kortst is. De bergen zwemvesten zijn een herinnering aan de enorme aantallen wanhopige mensen die per boot gevlucht zijn. Anderhalf jaar geleden was ik hier ook. Toen waren mijn dochter Iris en ik een week vrijwilligers voor stichting ShowerPower. 

De hoeveelheid zwemvesten, reddingsboeien en ander levensreddend materiaal is behoorlijk afgenomen. Er staat nu een soort schredder die alles verpulvert. Blijkbaar wordt dit ‘kerkhof’ opgeruimd. Schrijnend wel dat er nog redelijk nieuwe zwemvesten liggen.

Ik besef dat achter elk zwemvest een persoonlijk drama schuilt. Dat maakt het lifejacket graveyard een indrukwekkende plek. (3 september 2021)

Blog 4

Verbinding

Het voelt nog steeds dubbel om hier te zijn wetende dat ik straks aan het werk ben in het kamp. Toch is het gezellig met de meiden en kunnen we ook genieten en loslaten.

Ik ken ze pas sinds gisteren, maar omdat we hier met dezelfde missie zijn, is er meteen een verbinding. Je steekt op hetzelfde niveau in, dus automatisch is er een klik, ook al verschillen we enorm. Het is echt heel bijzonder. Morgen komt het vierde teamlid erbij. Dan betrekken we het vrijwilligershuis vlakbij het kamp en gaan aan de bak.

Ook met hem erbij zullen we deze verbinding hebben, dat weet ik nu zeker. Want als je allemaal hetzelfde doel voor ogen hebt, dan is die verbinding er blijkbaar automatisch. Het geeft een gevoel van kracht en dat we samen veel kunnen bereiken, ook al is het in het grotere geheel maar een druppel op een gloeiende plaat. Toch weet ik zeker dat we onze teamkracht over kunnen brengen in het kamp, de verbinding daar zoeken met mensen zoals jij en ik, die ook één doel voor ogen hebben: hun eigen veiligheid en die van hun kinderen. (4 september 2021)


Van 2 tot 13 september is de Zaanse Truus Vegter vrijwilliger in het vluchtelingenkamp op Lesbos. De Nederlandse stichting ‘Because We Carry’ steunt moeders, kinderen en zwangere vrouwen met voedsel, babypakketten en producten. 

De Orkaan probeert een dagelijkse update van Truus’ ervaringen te plaatsen. Volg haar hier. En doneren kan hier.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *