Twee Monet-jaren: 2021 en 2026

Het plan om het verblijf van Claude Monet in Zaandam in 1871 te vieren met een grote overzichtstentoonstelling 150 jaar na zijn bezoek (dus in 2021) is van de baan.

Het Zaandamse verblijf zal wel gevierd worden, maar de plannen voor de tentoonstelling zijn opgeschoven naar 2026. Dan is het 100 jaar geleden dat Monet (geboren in Parijs in 1840) overleed in het Franse Giverny.

De kersverse burgemeester Jan Hamming brak in zijn installatiespeech ook al een lans voor het plan. Uit zijn ervaring in Heusden roemde hij de Jeroen Bosch-tentoonstelling in Den Bosch die voor de horeca in ‘zijn’ buurgemeente Heusden positief heeft uitgepakt.

Zijn voorganger Ruud Vreeman zei over het initiatief dat Zaanstad daar veel geld in moest steken, hij sprak over zo’n € 6 miljoen, “als je er maar € 200.000 voor over hebt, kan je het beter laten.”

Na dit een-tweetje tussen de beide burgemeesters lijkt de weg geëffend voor een heus Monet-jaar. maar dat “alle 25 Zaanse Monets” in het Zaans Museum hangen zoals Vreeman hoopte – en al in 2021 – lijkt uitgesloten.

Bruiklenen

Jan Hovers, directeur van het Zaans Museum, zegt tegen De Orkaan:

“Dat was zeker een ontzettend mooie en belangrijke opsteker van de scheidend burgemeester. Tevens een wijze uitspraak, want het klopt aantoonbaar dat investeren in kunst en cultuur je stad op een hoger plan brengt. Den Bosch is daar inderdaad een goed voorbeeld van.

Alle vijfentwintig zal inderdaad niet haalbaar zijn. Het streven is naar een flink representatief en relevant aantal. Daarbij richt het museum zich op 2026, het honderdste sterfjaar van Monet. 2021 is praktisch niet meer mogelijk. Veel grote musea hebben hun bruiklenen voor die periode al zo’n beetje afgerond en het kost bovendien veel tijd om relaties aan te gaan en vertrouwen te winnen – zo gaat dat in die internationale wereld.

Stichting Monet in Zaandam richt zich natuurlijk wel op 2021 als het 150 jaar geleden is dat Monet hier was. We onderhouden onderling goede samenwerking. Zij ontwikkelen daar een heel programma voor.”

Verblijfplaats onbekend

Monet maakte 25 Zaanse schilderijen, maar meer dan de helft is in particulier bezit en van een aantal – waaronder het befaamde ‘blauwe’ Monethuis (onder) – weten we zelfs niet waar ze hangen. Drie hangen er in Nederland, eentje in het Zaans Museum (Voorzaan en Westerhem, boven), een portret van Guurtje van de Stadt in het Kröller-Müller Museum en “Molens in het Westzijderveld” in het Van Gogh Museum.

Er zijn overigens meer Hollandse schilderijen dan de 25 Zaanse. In 1874 bezocht hij Amsterdam, een reis die 12 schilderijen opleverde, in 1886 maakt hij zes schilderijen van bollenvelden. Daarnaast zijn er nog talrijke Hollandse schetsen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *