Twee ton voor windmolen op De Hemmes

B&W van Zaanstad wil een subsidie van € 200.000 geven voor een windmolen op het Hemmes-terrein.

Zaanstad wil in 2020 klimaatneutraal te zijn. Daarom moet de energiehuishouding zuiniger. Daarbij moet zoveel mogelijk duurzame energie lokaal opgewekt worden.

De plannen van de Stichting Hemmes Groep voor een innovatieve windmolen sluiten volgens B&W goed aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. Het college verstrekt daarom een subsidie van €200.000 voor een windmolen op De Hemmes.

Ooit stonden er op het schiereiland De Hemmes in de Zaan tien molens. De Hemmesgroep die het plan heeft gemaakt om het terrein voor bewoning geschikt te maken, wil daarvan zes molens terug plaatsen. De eerste zou De Zaadzaaijer moeten worden.

De molens op de Hemmes moeten er aan de buitenkant uitzien als een klassieke Zaanse molen, maar in de kap komen generatoren om stroom op te wekken.

Impressie-plan-Hemmes

De eerste molen wordt een pilot-molen, waarmee allerlei zaken getest moeten worden, zoals de stroomopbrengsten en het geluid. De Zaadzaaijer was een voormalige oliemolen (1690-1947) en stond in het noordwesten van de Hemmes.

Bij goede resultaten wordt de tweede molen De Prolpot of De Roggebloem.

Hier alle artikelen van De Orkaan over de Hemmes-plannen.

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *