Typhoon-mascotte Kappie nog één keer terug

Op 15 februari 1992 verscheen voor het eerst Dagblad Zaanstreek, het resultaat van een fusie tussen twee voormalige concurrenten: De Zaanlander en De Typhoon. We ‘vieren’ dus ook 25 jaar zonder Typhoon en Zaanlander.

De Orkaan besteedt extra aandacht aan De Typhoon en De Zaanlander. Vandaag keert Typhoon-mascotte Kappie nog één keer terug.

Zijn vaste plek was op de voorpagina. Daar gaf de kleine kapitein zijn commentaar op het nieuws van de dag. De tekst was aanvankelijk van ‘mr. Typhoon’ Jan Hottentot, die naast verslaggever ook de huisdichter van De Typhoon was. Daarna ontfermde chef-streek Klaas Pot zich over de mascotte.

Hieronder een voorbeeld van de website van voetbalclub Zilvermeeuwen, ter gelegenheid van het behalen van een kampioenschap.

Kappie (Anne Wobke was zijn ‘echte’ naam) stond als krantenstrip in De Typhoon. De baas van sleepboot de Kraak uit Lutjewier werd bij zijn avonturen terzijde gestaan door de Maat (Tjeerd Duizendschoon) en meester Siep. De schepping van de Toonder Studio’s verscheen voor het eerst als krantenstrip in het Algemeen Dagblad in 1945. De strip loopt tot 1972 en wordt door diverse tekenaars van de Toonder Studio’s (Tom Poes, Heer Bommel) gemaakt.

Tientallen boeken verschenen er sindsdien van Kappie die 141 avonturen beleefde.

Bij De Typhoon was Kappie meer dan een stripfiguur en commentator op de voorpagina. De mascotte hield ook via suikerzakjes de oplagegroei bij.

Voor De Orkaan maakte graficus Jan Schoen (ook verantwoordelijk voor het Orkaan-logo) deze laatste Kappie.

Eerder verscheen:

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Henk Jans

    Geachte redactie, ja kappie was de Typhoon, als geboren Zaandammer hebben wij altijd een abonnement gehad op deze krant. Het eerste waar ik naar uitkeek als lezer was naar kappie, ik heb zelfs nog verschillende verslagen uit de Typhoon bewaard o.a De waternood 1953 en verschillende voetbal verslagen, het was een fijne krant met zeer leesbare artikelen, maar de tijd van welleer komt niet meer, met vriendelijke groet Henk Jans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *