Uitgespeeld bij Het Westen

Speeltuinvereniging Het Westen aan de Hogendijk in Zaandam gaat de 100 niet halen. In 1925 werd de speeltuinvereniging opgericht, het pand staat nu te koop voor € 275.000.

De speeltuin is er al jaren niet meer, maar in de Russische Buurt had het nog steeds een buurtfunctie, onder meer met de ’timmerclub’ voor kinderen.

Op website De Zuidkanter schreef Ruud Meijns in 2015 een mooi verhaal over Het Westen, de eerste speeltuinvereniging van Zaandam. De speel­tuin van Het Westen lag aanvankelijk op een ter­rein aan de Zeemanstraat achter de Von­delschool.

“De con­tribu­tie van 0,50 p/​maand voor de leden moest huis aan huis door ver­schil­lende lop­ers wor­den opge­haald. Bij arm­lastige gezin­nen gaf dat wel eens moeil­ijkhe­den. De activiteiten wer­den in de loop der jaren uit­ge­breid met een mond­har­mon­i­ca­club, een wan­del­club, voorstellin­gen van kinderop­erettes, majorettes en het ver­to­nen van films voor de jeugd.”

De speel­tuin aan de Zee­manstraat werd begin jaren ’70 opgegeven, in 1980 kreeg Het Westen een speel­tuin tegen­over het clubge­bouw aan de Hogendijk. Maar ook die is al lang verdwenen.

“Bij het 50-​jarig jubileum, in 1975, kon wethouder Van Dam namens de gemeente een sub­si­die over­handi­gen voor het opknap­pen van het gebouw aan de Hogendijk. Van de oud-​voorzitter dhr. J. Koene kreeg de verenig­ing een ban­drecorder met luid­sprek­ers.”

Het pand in ± 1965. (Gemeentearchief Zaanstad)

Hieronder de achterkant van het gebouw met het opschrift Speeltuinvereniging Het Westen (gemeentearchief Zaanstad).

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Gert Schouten

  Het is misschien een wat ongemakkelijke vraag maar ik ben benieuwd wat er met de opbrengst van de verkoop van het pand gebeurd. Je mag hopen dat het weer wordt geïnvesteerd in speelgelegenheden voor kinderen. Want behalve het intensief gebruikte speelplein op het Sacharovplein, zijn die er nauwelijks in het centrum.

 • Yvonne ten Hoope

  Prachtige speeltuin in de zeemanstraat met een geweldige familieschommel,de hele buurt kwam daar samen! En op de Hogendijk bij het Westen had ik trommelles en liep mee in de optocht van de majorettes. Jammer dat er niet meer zo’n leuke en fijne Speeltuinvereniging is, was een verrijking voor de buurt.

 • Een vraag, is dit het adres waar ik 65 jaar geleden, figuurzagen heb geleerd?

  • Harry van Nek

   Dat klopt Piet Vink. Heb ik zelf ook gedaan op de timmer club onder leiding van o.a. Jur Koene. Ook organiseerde het Westen ieder jaar een bustocht.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *