Uitstel dreigt opnieuw voor Kraaien-terrein Rooswijk

Vandaag om 11.00 uur staan de gemeente Zaanstad en Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ) tegenover elkaar bij de afdeling bestuursrecht van de meervoudige Kamer van de rechtbank in Haarlem. KMZ wil dat de vergunning die Zaanstad gaf voor de aanleg van het nieuwe hockeyterrein vernietigd wordt.

Al eerder gaf de rechtbank in een voorlopige voorziening aan dat de vergunningen in orde waren. Maar vandaag is er een inhoudelijke behandeling waarna er een definitieve uitspraak van de rechtbank volgt.

Zelfs als KMZ verliest, is dat niet het einde van de procedure. De milieubeweging heeft laten weten desnoods naar de Raad van State te gaan. En dat kan vooral erg lang duren. Zolang het besluit niet onherroepelijk is vreest de hockeyclub dat Zaanstad het terrein niet gaat aanleggen, “dat is een drama voor ons” aldus bestuurslid Pieter Roos.

Raad van State

Het Kraaienbestuur is geen partij in de rechtszaak, ze zitten als toehoorder bij de rechtszitting. Roos: “we verwachten wel een positieve uitkomst, maar als er een procedure bij de Raad van State volgt is het besluit niet onherroepelijk.”

In feite zou Zaanstad het terrein toch kunnen aanleggen omdat een procedure bij de RvS geen schorsende werking heeft. Maar de gemeente heeft die gok al een paar keer eerder genomen (Toermalijn, Mauritsstraat) en is daar voor miljoenen het schip in gegaan. Ook het bestemmingsplan Hembrug werd door RVS vernietigd. Tegenwoordig wordt vaker een afwachtende houding aangenomen (ook bij de Techniekcampus was dat het geval).

Op het nieuwe hockeyterrein aan de Fortuinweg in Rooswijk had eigenlijk al in 2018 gespeeld moeten worden (in 2016 werd het besluit door de gemeenteraad goedgekeurd), maar het project had te maken met broedende mussen, woelende muizen en veel bezwaren.

Stikstofuitstoot

De aanleg van het terrein is KMZ “een doorn in het oog”. KMZ blijft de zaak juridisch volgen schreef Rita Melk van het KMZ eind vorig jaar.

“Het is natuurlijk van de gekke dat de boeren en bedrijven in de omgeving moeten inkrimpen op hun stikstofuitstoot en dat Zaanstad hier 158 bomen heeft gekapt en daarmee het leefklimaat van de Noordse woelmuis, de waterspitsmuis, diverse soorten vleermuizen, de bittervoorn, vele kikkers en padden compleet heeft vernield.

En dat ongestraft kan doen in het kader van een volkomen onnodige verplaatsing van een sportvereniging die in de afgelopen twee jaar niet gegroeid is maar gekrompen.”

Ondertussen is het terrein wel bouwrijp gemaakt door de bestaande beplanting te verwijderen en door het op te hogen. De aanleg van de velden laat dus nog op zich wachten. De vergunning voor het clubhuis is recent geweigerd door Zaanstad.

Respect voor de natuur

Zaanstad was in maart 2022 nog optimistisch: “De afgelopen jaren is er met zowel omwonenden als De Kraaien intensief contact geweest om tot een definitief ontwerp te komen, waarin zoveel mogelijk tegemoet is gekomen aan de wensen van alle betrokkenen.”

Wethouder Gerard Slegers (Sport en Openbare Ruimte) vierde toen met het bestuur van De Kraaien de voortgang van de werkzaamheden:

“Ik ben heel blij dat we nu letterlijk meters kunnen maken om ervoor te zorgen dat De Kraaien weer in Zaanstad kunnen gaan spelen. En dat we dat doen met respect voor de natuur en alle betrokkenen. Ik kijk uit naar het moment dat De Kraaien hier weer hun onderkomen hebben, en zij de plek krijgen die ze als Zaanse club verdienen”.

Terrein aan de Fortuinweg is opgehoogd (De Orkaan)
Deel dit artikel:

7 reacties

 • Kick van der Horst

  Een drama?
  Er is al een sportterrein en er is al een kantine en kleedruimte. Maar daar moeten ze he-le-maal naartoe fietsen, of met hun “sportieve” kont in een auto heen gebracht worden. Gratis warming-up zou je toch zeggen.

  Wanneer houden we op natuur op te offeren aan zoiets nutteloos als een balspel waar relatief weinig mensen plezier of profijt van hebben?

  En laten we eens kritisch gaan kijken wie hier wel profijt van hebben. Hoe heeft dit zover kunnen komen??

  Als je echt respect hebt voor de natuur laat je hem heel. Geniet van het gefluit van vogeltjes in plaats van het gefluit van een scheidsrechter.

  En waarom moet alles eigenlijk zo nodig naar Zaanstad? Wormer ligt ook gewoon in de Zaanstreek? Prestige, om het persoonlijk CV van dhr Slegers op te krikken op kosten van de gemeenschap en ten koste van de laatste postzegels natuur?

 • Bert Versteeg

  Het is altijd hetzelfde gezeur met die vervelende milieuclubjes, die muisjes, kikkers en vissen hebben allang een andere plek gevonden.
  Het ergste van alles is nog dat het terrein jarenlang bebouwd is geweest want hier stond ooit het Saenredamcollege
  Het is gewoon treiteren wat kmz doet ,er is al een rechter geweest die de vergunningen in orde waren dus kmz heeft geen poot om op te staan.
  De Kraaien zitten nu in een uithoek en juist deze nieuwe locatie in Rooswijk, dus centraal in Zaanstad, zal zeker nieuwe leden trekken uit o.a.Rooswijk, Westerkoog, Westerwatering, Westzaan en Saendelft.

 • Bruce Latham

  Ik snap je liefde voor de natuur en frustratie dat die zo vaak wordt opgeofferd in Zaanstad (en sowieso in Nederland), maar om een sportvereniging voor de zaanse jeugd als nutteloos te bestempelen vind ik erg ver gaan. Overal hoor je van artsen dat kinderen te weinig bewegen, liever online gamen dan iets actiefs doen – zelfs fietsen naar school wordt steeds meer electrisch. De afgelopen jaren verdwijnen er ook veel sportterreinen en fuseren en clusteren verenigingen. Er is steeds minder aanbod in de buurt (wat weer vaker de auto dan de fiets tot gevolg heeft). Je kan vragen stellen over de locatie (waarom niet op leeggekomen sportpark Poelenburg, en waarom sportpark Oostzijderveld leegruimen om dan elders een nieuw sportpark aan te leggen), maar het is nuttig en zelfs noodzakelijk om sportmogelijkheden – buiten en in teamverband – voor de lokale jeugd te bieden.

 • Gerie loupatty

  milieu clubjes zitten overal dwars jammer sporten is gezond we moeten niet door slaan in alles dat gebeurt nu te veel vind ik

 • H Vens

  er is geen goed onderzoek gedaan naar de flora en fauna volgens mij is het toch natuurgebied.
  Dieren hebben hierin geen spreekrecht we pleuren een paar ton zand erop en gaan met die banaan .Ga met ze allen naar het hembrugterrein
  daar komen toch geen woningen ivm kunstmestfabriek er tegenover .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *