Uitstootvrije vrachtauto’s in winkelgebieden – Zaanstad legt het uit

In de winkelgebieden van Zaandam, Wormerveer en Krommenie worden vanaf 1 januari 2026 alleen maar ‘schone’ vracht- en bestelauto’s toegelaten. Bedrijven en winkels moeten met ‘uitstootvrije’ auto’s worden bevoorraad.

Zaanstad organiseert twee informatiebijeenkomsten op 3 en 5 oktober over de regeling. Opgeven kan via zes@zaanstad.nl. Op de website uitstootvrije-zones legt Zaanstad het ook online uit. Daar zijn ook kaartjes van de drie winkelgebieden te vinden waar uitstootvrij rijden de norm wordt.

De ‘Zero-Emissiezone’ (ZE-zones) moeten winkelgebieden ‘schoon en leefbaar’ houden volgens de gemeente die iedereen die in het bezit van een vracht- of bestelauto daarover een brief stuurde. Schoon betekent elektrisch, voertuigen op ‘groen gas’ of per bakfiets.

Niet alles wat niet 100 procent ‘schoon’ is, wordt meteen geweerd, er is een overgangsregeling. Nieuwe auto’s (kenteken na 1 januari 2025 afgegeven) moeten sowieso Zero-Emissie zijn, oudere auto’s worden tot eind 2026, eind 2027 of begin 2030 onder bepaalde voorwaarden toegelaten.

Mag je vanaf 2026, 2028 of 2030 nu wel of niet met je vracht- of bestelauto in die winkelgebieden? Check dan hier je kenteken. De website geeft aan dat het om 2025 gaat maar dat komt omdat sommige gemeenten al een jaar eerder beginnen.

Door Piet Bakker. Bron: brief gemeente Zaanstad. Foto: de Orkaan.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Inez Ferdinandus

  Hoop dat de 300 bussen per dag door de Vinkenstraat ook een keer elektrisch worden. Als je er net als ik woon wordt je er niet vrolijk van. Het stinkt en erg veel lawaai. Maar zal nog wel een tijd duren voordat dit zou gebeuren.

 • Jaap Meeuwsen

  Tja, we willen wel zoveel en dat binnen een paar jaar.
  Ook wel eens erin verdiept of dat mogelijk is en wat dat gaat kosten ?
  De kosten hiervan gaat de consument betalen hoor.
  Op dit moment is 0,2 % van de vrachtwagens elektrisch en volgens de branche is er nog een hele lange weg te gaan als het al mogelijk is en dan hebben we het nog niet eens over de laad-infrastructuur hiervoor.
  Dat zit bij de personenwagens nu al bijna aan de limiet.
  Alle kleinere bestelwagens, werkbusjes en bezorgdiensten omdat we zonodig alles online moeten bestellen. Gelijk ook dat hele wagenpark maar even vervangen ?
  En dan zijn er ook nog de buitenlandse vrachtwagen die hier goederen komen leveren uit landen waar een heel andere regelgeving geldt.
  Kortom, wederom een onzinnig idee, zal in de toekomst misschien moeten maar zo snel gaat dat niet lukken.

 • Robby Son

  Sneller dan je denkt. Nog iets minder dan 4 maanden.

 • Marco Kerkhoven

  Ik lees in de brieven van de gemeente dat het zou gaan om dieselauto’s van bedrijven die goederen bezorgen en leveren.
  Dus niet een particulier die in een diesel bestelauto rijdt….?????

 • Bert Versteeg

  We zijn door Brussel gek gemaakt dat elektrisch rijden de toekomst is en eurofiel Timmermans eist met zijn absurde milieumaatregelen ook dat we dat gaan doen maar elektrisch rijden is helemaal niet zo schoon als we denken!
  Enig tijd geleden was er een documentaire op de Belgische televisie dat ging over de winning van de grondstoffen die nodig zijn voor de accu`s.
  Deze grondstoffen worden onder erbarmelijke omstandig gewonnen in Afrika veelal door kinderen.
  Het zijn giftige stoffen en het afval dat bij de winning vrij komt wordt in de nabijheid van de mijnen gestort.
  In de wijde omgeving van deze mijnen groeit niets meer en het sterftecijfer onder de mijnwerkers is hoog.
  Moeten wij dan omdat meneer Timmermans en de milieukliek dat graag willen, alles op alles zetten zodat we voor 2035 alleen nog maar elektrische auto`s mogen produceren?
  Laat Timmermans en zijn kornuiten lekker zelf naar Afrika gaan om te helpen de grondstoffen te winnen!

  • Dimitrie Grinwis

   En jij denkt dat alle grondstoffen voor brandstofauto’s, inclusief de brandstof zelf onder steriele omstandigheden wordt gedolven? Het zijn helaas de omstandigheden waaronder heel veel grondstoffen worden gewonnen. Inclusief de grondstoffen voor de telefoon/ tablet/ laptop/ PC waarop jij op internet zit. Maar het levert natuurlijk prachtige plaatjes op wanneer je één specifieke industrie wilt demoniseren.

   • Jaap Meeuwsen

    Bert heeft gewoon gelijk maar Dimitrie ook.
    Hoe we het dan gaan oplossen is de vraag.
    Blijft eigenlijk alleen waterstof over voor vervoer maar ook daar zitten nog veel haken en ogen aan en kost nog veel energie voordat het in de auto zit.
    Ook elektrische auto zijn vanaf geboorte tot afdanken ( recyclen is ook nog lang niet schoon ) zo goed als net zo vuil als een brandstofauto.
    Een brandstofauto na vier jaar inruilen voor een elektrische ? Is dat duurzaam ? Zo komt er weer een auto bij op de weg en dat kan de bedoeling niet zijn.
    Die auto op fossiele brandstof zal nog zeker ruim tien jaar probleemloos kunnen rijden en dat zal ook gebeuren aangezien niet iedereen zo’n goed gevulde bankrekening heeft, hoeveel die accumobielen ook in prijs zullen gaan zakken nog afgezien van het stoppen van alle subsidies en andere financiële voordelen.
    De nieuwe moet tenslotte ook geproduceerd worden en dat gaat bij de oprukkende lichting goedkope Chinese elektrische auto’s voorlopig nog niet al te netjes.
    De enige oplossing zou zijn de vier jaar oude auto op fossiele brandstof te vernietigen bij aanschaf van een elektrische maar we snappen allemaal wel dat dit niet gaat gebeuren natuurlijk.
    Kort te gaan, het komt goed maar niet in een paar jaar.

 • Jacob Cabida

  De bevoorrading van de AH in de Hermitage; dat gaat moeilijk worden om al die vele en grote vrachtwagens die daar dagelijks komen allemaal elektrisch te maken. Ik zie dat niet zo snel gebeuren… Dit gebied valt onder Centrum wat geheel emissies loos moet worden. Dat gaat niet lukken binnen 1, 5 jaar.

 • Rens Kleijn

  We willen meer dan op dit moment mogelijk is. Iedereen doet zijn best om als meest milieu vriendelijke gemeente over te komen. De realiteitszin is verre van aanwezig, de stroom levering is nu al problematisch, lost men op door noodaggregaten te plaatsen op diesel. Het plan van aanpak binnen de Europese Unie is een lappendeken van hele en halve maatregelen. Wereldwijd is de chaos nog groter. De transitie naar nieuwe energie moet er wel komen, maar we moeten er wel klaar voor zijn.

 • Josefien Gigengack-Kan

  Gelijke monniken gelijke kappen. Gaat Zaanstad dan ook wat doen aan Schiphol met zijn vervuiling boven onze hoofden?

 • Gunther mincke

  en dan moeten ev ’s vanaf 2025 ook wegentaks betalen.Daar deze veel zwaarder zijn betaal je tussen 200 en 500 euro meer dan een brandstofwagen.Inderdaad,wie gaat dat allemaal blijven betalen?Er komt nog veel miserie en veel faillissementen

 • mooi. ook de Vuilniswagens EN de Gemeente werken gaan Elektrische rijden. ook in alle steden natuurlijk ! anders worden de Burgers wat Boos . maar ach, Elektrische Rijden is zwaar vervuilende, jonge kinderen werken in de Cobalt mijnen voor onze Accu,s . en de Berg oude Accu,s wordt straks erg groot als de Accu,s op zijn. is wat he ? Benzine auto,s zijn toch veel schoner mits er wat filters in de uitlaat zitten. ach wie ben ik. linkse waanzin gaat maar door en door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *