Update station Zaandam: alle poortjes en een hellingbaan

Voor het eind van het jaar moet de hal van station Zaandam grotendeels klaar zijn, met poortjes, nieuwe liften, een nieuw verkooppunt voor tickets en een hellingbaan voor kinderwagen, rolstoelen en toeristen met zware koffers.

Die hellingbaan wordt nu aangelegd, en dat is een hele verbetering ten opzichte van de noodlift die er nu is. Die heeft het in de afgelopen weken vaker niet dan wel gedaan.

Wie de constructie van het station, de liften, de poortjes en de hellingbaan bekijkt, kan zich trouwens niet aan de indruk onttrekken dat daar toch niet lang genoeg over na is gedacht. Vooral niet over de manier waarop de zeven treden tussen het straatniveau en de nieuwe stationshal worden overbrugd. Waarom gaat de lift vanaf het perron niet tot straatniveau? Desnoods in twee stappen?

Boven (en helemaal onder) de hellingbaan, en hieronder alle poortjes die nu klaar staan om iedereen te laten inchecken.

poortjes ns station zaandam

hellingbaan station zaandam

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Patty Maidman

  Heel veel poortjes en de tickets voorbij de poortjes. Is hier over nagedacht?

  • Lars de Boer

   Voor zover ik weet (maar ik weet het natuurlijk niet 100% zeker) is de kaartenverkoop na de poortjes zoals het was, zonder poortjes. Deze machines gaan waarschijnlijk verplaatst worden naar buiten de poortjes. Het is allemaal nog niet klaar natuurlijk, dus we zullen zien hoe het allemaal in z’n werk gaat

 • Jonathan Romans

  Ongetwijfeld Patty!

 • Bas Sommeijer

  Wie gaat er mee roller schaatsen van de helling? Misschien een leuke plek voor een roller disco!

 • Loek Korff

  En dan ook graag nog een fatsoenlijke oplossing voor de bevoorrading van de winkels boven: aparte liften en een ruime parkeergelegenheid voor de enorme vrachtwagens die hiervoor aan de achterzijde van het station komen.

 • Bruce Latham

  Ik stap niet zo vaak uit op station Zaandam, maar rij vaak nog wat verder door met de stoptrein, dus wellicht dat het voor anderen wel duidelijk is. Maar ik snap de volgende zin niet: “Waarom gaat de lift vanaf het perron niet tot straatniveau?” Waar gaat die lift dan wel naartoe als hij niet naar straatniveau gaat? Hoeveel verdiepingen kent het station inmiddels? Misschien moet ik maar eens een wandeling door het station maken om te snappen wat er met de ontwerp-mankementen wordt bedoeld qua traptreden en lift…

  • De Orkaan

   Zeker gaan wandelen, de stationshal is te bereiken met de lift, maar het straatniveau ligt weer zeven treden (aparte trap) hoger. Waarom niet met de lift niet naar straatniveau? Dan zou er een probleem met de poortjes kunnen zijn, maar dat is dus een fout in de ontwerpfase.

   • Bruce Latham

    Dank! Klinkt inderdaad als een vreemd ontwerp – des te meer omdat het ‘straatniveau’ zelf bedacht is met de bouw van slinger. Waarom die dan hoger dan het station moet liggen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *