Van de huisbioloog: Het voorjaar barst los! (met filmpje)

Nog maar 2 weken geleden volop schaatsplezier, en bij de koek en zopie: goed gevulde snert die je haast kon snijden. Zo anders was het de afgelopen week. De natuur reageert daarop. Maar toch is de ritmiek niet heel erg veel anders dan normaal, alleen het contrast is erg groot.

Door: David Sluis

Temperatuur en daglicht, dat zijn wel twee ingrediënten waar veel dieren en planten op zijn ingesteld. Dat is ook niet zo gek, gezien dit fysische grootheden zijn die niet heel snel zullen veranderen. De temperatuur schuift wel langzaam, waardoor zuidelijke soorten zich hier vestigen, en de noordelijke ‘vertrekken’. Maar toch zie nu al weer de ‘vaste klanten’ die elk jaar weer hun pracht etaleren, en ook een aantal wat minder bekende.

Klein hoefblad

Langs waterkanten kun je nu volop het goudgele speenkruid zien bloeien. Hij is er één uit de boterbloem familie. Een andere gele bloem die altijd heel vroeg is, is het klein hoefblad. Bijzonder is dat de bloeiwijze eerder verschijnt dan de bladeren, die idd, hoef-vormig zijn. Het is familie van de paardenbloem, waar hij ook enigszins op lijkt. 

Klein hoefblad bloemen

Natuurlijk zijn allerlei stinzeplanten ook te zien: sneeuwklokjes en krokus bijvoorbeeld. Stinzeplanten zijn (bijna allemaal) niet inheems, en kennen dus relatief minder ecologische relaties; met insecten bijvoorbeeld. Dit betekent niet dat ze geheel nutteloos zijn. Vroeg vliegende insecten zoals hommels, maken er gebruik van.

Weidehommel

De vogels zijn ook ineens minder stil en er wordt volop gezongen, ik noem er een paar van stad en dorp / recreatiegebieden: turkse tortel en houtduif, heggemus, kool- en pimpelmees, cetti’s zanger, groenling. En de grutto’s wiekelen boven de Enge Wormer, terwijl ze O-grut roepen. Baltsende futen en parende eenden, territoriale meerkoeten etc. Ik was enigszins verrast door een paartje nijlganzen die een kleine week na de toch niet misselijke vorstperiode in staat waren geweest om pullen te produceren.

Nijlganzen staan te boek als invasieve exoten. Ze passen zich makkelijk aan, aan diverse omstandigheden, en dit was daar weer een staaltje van. De eieren moeten haast wel in de vrieskou gelegd zijn.

Ook insecten beginnen met rondvliegen of kruipen. Natuurlijk zijn ook hartje winter insecten zoals nachtvlinders actief, maar die neem je wat minder makkelijk waar. Ik zag wel diverse vliegen en muggen, maar ook het kleine viervlek lieveheersbeestje. Een vliegende aardhommel en een weidehommel die het toch niet redde. Ik bood nog een bordje suikerwater aan, maar helaas..

Viervleklieveheersbeestje

Ik ben benieuw wat jullie allemaal te melden hebben? Reageren wordt gewaardeerd!

Groentjes!

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Kick van der Horst

  In de tuin vochten een pimpelmees en een koolmees om het vogelhuisje, onder woeste aanmoediging van Vrouwtje Koolmees in de vlinderstruik. Daar was niets schattigs aan! Wie gewonnen heeft weet ik nog niet, wel steekt er een propje wol uit de ingang, alsof er een deken hangt te luchten.

  En de eerste dagpauwoog zagen we boven de Zaan bij Wormerveer.

  Ooit vertelde een imker mij dat je hommels wel met suikerwater mag oppeppen, maar niet met honing, die komt vaak uit het buitenland en kan mogelijk ziektekiemen bevatten waar onze bijen geen afweer tegen hebben.
  Leuk om te zien hoe dat tongetje(?) tevoorschijn komt, de hommel gaat drinken en zo weer energie krijgt!

 • Jolanda Schouten

  Hier zijn de kauwen weer begonnen aan hun jaarlijkse uitbouwwerkzaamheden aan het nest in de spouwmuur. De koolmezen inspecteren af en toe alvast de vogelhuisjes, maar lijken hun keuze nog niet te hebben gemaakt. De magnoliaknoppen staan ook klaar om uit te komen. De krentenboom laat een heel klein begin van groene blaadjes zien, evenals de wilgen. In de sloot zijn de waterhoenen actiever aan het worden. Een mooie tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *