In het tijdperk voor de Zakenvrouwen-Verkiezing, moesten de dames het hebben van een charmante glimlach en lange benen die eindigden in een badpak.

Nadat er kritiek kwam – meestal van minder charmante vrouwen met veel lichaamshaar dat eindigde in een tuinbroek-, werden er aan de Miss Holland Verkiezing wat capaciteitseisen en moeilijke vragen toegevoegd.

De allereerste Miss Holland was de, in het centrum van Zaandam geboren en getogen, Jopie Koopman. Zij stal de harten van de volledig mannelijke jury in het KarseboomTuschinsky-theater in Amsterdam op 19 januari 1929. Jopies ouders waren uitbater van café-restaurant De Nieuwe Karseboom op de Dam. Na de winst werd Jopie actrice* en – niks nieuws onder de zon – voetbalvrouw. Ze trouwde met ZFC’er Klaas Breeuwer die uitkwam voor het Nederlands elftal van 1924 in Parijs.

Pas in 1981 werd de Zakenvrouw-van-het-Jaar-verkiezing naar Nederland gehaald, en nog veel later, in 2006, volgde de Zaanstreek met de verkiezing van de Beste Zaanse Zakenvrouw (gewonnen door Nicole Schuttevaer van Plus Dierenklinieken). Bij deze verkiezing geen badpakkenronde,  maar een keiharde beoordeling op zakelijke skills in al zijn facetten.

De zes kandidaten voor 2015 zijn bekend. Drie in de categorie ‘Zonder Personeel’ en drie in de categorie ‘Met Personeel’. Dit jaar mag het publiek ook meestemmen. Dat betekent dat de dames campagne moeten voeren: zichzelf moeten verkopen aan de massa en dat zijn wij!

Deze week stellen we hen drie Miss Holland vragen waarop we intelligente antwoorden verwachten, maar als je nu al staat te trappelen om te stemmen op jouw kandidaat dan kan dat hier.

* Zie onderstaande reactie van Mark Traa

De foto van De Karseboom komt uit het archief van ZNSTD, daar zijn veel meer mooie foto’s te vinden. Hier kan je bekijken hoe Jopie Koopman de jury om haar vingertje wond. De video is ook via youtube te bekijken.