Vanavond: ‘Het Hek van de Hemkade’ (filmpje vooraf)

Vanavond zendt  BNNVARA in de serie Opstandelingen ‘Het Hek van de Hemkade’ uit. Onderwerp is de jarenlange strijd tussen de familie Groen-Guiliazova en de North Sea Venue over de toegang tot het terrein.

Sophie Hilbrand legt “de vinger op de zere plekken van de lokale democratie.” In deze aflevering die draait om de strijd van Elvira Guiliazova en haar moeder, legt burgemeester Jan Hamming ook uit wat Zaanstad probeert te doen aan de slepende affaire.

Update: hier kan je de uitzending terugkijken.

Zaanstad heeft tien scenario’s voorgesteld om de strijd te beëindigen, ook onteigening van één van de beide partijen is een optie. De achtergrond is de ‘bestemming’ van het gebied (wonen of bedrijven) en de vergunningen die zijn verstrekt. Over de affaire zijn veel rechtszaken gevoerd terwijl de gemeente bedolven wordt onder handhavingsverzoeken. Het dossier Hemkade kostte Zaanstad al € 1,1 miljoen. De familie Groen-Guiliazova wil af van het hek dat hun terrein afsluit. Ivar Moens van de Hemkade (NSV) stelt dat hij een vergunning heeft.

In Opstandelingen onderzoekt Sophie Hilbrand “zwakke plekken in lokale democratie van Almelo, Moordrecht, Bloemendaal, Enschede, Ermelo en Zaanstad”. Het Hek van de Hemkade is het laatste deel, BNNVARA:

“Elvira Guiliazova woont met haar moeder op een industrieterrein op de Hemkade in Zaanstad. Hoewel zij eigenaar zijn van hun woning probeert een grote evenementen-ondernemer hen daar weg te krijgen. Hij heeft het terrein afgesloten met een groot hek en kan zelf bepalen wie er in of uit gaat. De gemeente geeft de ondernemer ruim baan, maar Elvira vecht terug en mobiliseert haar buurtgenoten.”

Het Hek van de Hemkade wordt uitgezonden op 9 juli, NPO2, 20.35 uur. Regie: Esther Pardijs, research: Jacqueline Maris. Opstandelingen is een coproductie van Episode One en BNNVARA.

Deel dit artikel:

29 reacties

 • Tonvanheeswijk

  Wat een nare burgemeester

  • M de Boer

   Ja, dat was een krachtig optreden van onze burgemeester.

  • Wouter Bahlmann

   Heb mij nooit zo verdiept in deze zaak en vond het dus wel interessant om te kijken. Ik kan bijna niet geloven dat dit in NL gebeurd, lijkt wel maffia.
   Dit stinkt gewoon, kan mij niet anders voorstellen dat er ergens een keer handje-klap gedaan is tussen een ambtenaar en dhr. Moens. Ik weet het, dat is een nogal forse beschuldiging maar ik zou niet een andere manier zien waarom de gemeente anders de besluiten neemt zoals die genomen zijn.

   En, oh ja, ik heb mij ook al eens verbaasd over de vergunningen van die evenementen. Het is mij meermaals opgevallen dat vergunning achteraf verleend/aangekondigd zijn. Allemaal terug te lezen in de Zaanstad journaals.

  • yvonne kottman

   Het is niet te geloven wat er daar gebeurd op de hemkade ik heb met verbijstering zitten kijken ik vraag me af als daar iets gebeurd waar een dokter ambulance of brandweer moet komen . hebben die ook het telefoon nummer van de heer Moens.
   En wat een vreselijke slappe Burgemeester en wethouders ik ben in zaandam geboren ik schaam mij voor dit afschuwelijke toneelspel en ik hoop voor Elvira dat dit snel wordt opgelost

 • Karin Singeling

  Frisse jongens, familie Moens. Sportscholen, dance scene, drugsdoden.

  • Marianne Rum

   Het is voor mij onbegrijpelijk dat deze situatie kan bestaan. …Dat je niet je eigen huis in kan, terwijl deze mensen ook nog een bedrijfje hebben.. Ik waardeer het doorzettingsvermogen van Elvira. Wat een onrecht!
   Maar in deze situatie is de Veiligheid niet meegenomen. Met name de bereikbaarheid voor de Brandweer? Een Openbare weg wordt afgesloten. Hoe kan dat.? In Nederland wordt er altijd gekeken of de Brandveiligheid in orde is, voordat er een vergunning wordt verleend…..en zeker ook de bereikbaarheid. …Elvira, ga door en breng deze wet even onder de aandacht. Hartelijke groeten..

  • Collin Rietveld

   Kom niet uit de regio dus ken de beste familie zelf niet, maar drugsdoden (lees: zijn klantengroep) zal toch niet een daadwerkelijk doel zijn van de heer Moens? Mensen hebben altijd nog een eigen verantwoordelijkheid..

   Wat ik in deze zaak totaal niet begrijp is de, in mijn ogen, kortzichtige en totaal gesloten houding van de gemeente. Kan zelf niet objectief bepalen wie er goed/fout is hier. Maar aangezien de gemeente blijkbaar bereid is om €1.100.000,- te spenderen zonder enig resultaat, dan hadden ze beter jaren geleden de familie Groen-Guiliazova een bedrag van bijvoorbeeld €750.000 toe kunnen zeggen t.b.v. een vervangende woning binnen de gemeente. Lijkt me ruim voldoende gezien de huidige huisvesting van de familie, daarnaast ook gelijk de oplossing voor de huidige impasse omtrent het bestemmingsplan..

 • Elli de Kuiper

  Er is maar 1 oplossing en dat is het hek moet weg. Als een ambulance of brandweer die openbare weg neemt bij een noodgeval dan heb je de poppen aan het dansen.

  Hoeveel straf staat er op dood door schuld, dat geld voor de feesten en voor de buren.

 • Roel sluis

  Gemeen-tehuis

 • Andrea Lelivelt

  Wat een indringend vwrhaal. Afschuwelijk als je als gewone burger in de kou staat. Wat een moedige dame die Elvira.

  Ik wil haar op deze manier heel veel sterkte en moed wensen. Ik denk aan hen. En kon.haar adres miet

 • Piet Davon

  Met verbazing zitten kijken. Heeft allemaal te maken met ondoorzichtig handelen. Spreek als gemeente uit dat je er een evenementen terrein van wilt maken en zorg voor uitkoping of compensatie van de bewoners. Ga actief handelen. Zet daarnaast verhuur of verkoop van grond transparant in de markt. Weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Nu gun je het onderhands en zeg je als gemeente zorg zelf maar dat je de bewoners weg krijgt. Resultaat is pesten en frustratie.

  Hek is toch ook niet ingewikkeld. Kan eventueel blijven staan als de eigenaar zorgt dat bewoners en hulpdiensten zelfstandig door het hek kunnen Als dat niet geregeld kan of niet wil worden: dwangsommen of hek weg.

 • Ton ten Napel

  Wat een krachtdadig optreden van onze burgemeester!! (maar niet heus) Ik schaam me ervoor dat hij er zo passief en nietszeggend en (letterlijk) bleek bij zat. Nee dit was een voorbeeld van een burgemeester die opkomt voor zijn burgers (maar niet heus). Meneer Hamming hou de eer aan jezelf en verleng je burgemeesterschap in Zaandam niet. We hebben behoefte aan een burgemeester die knopen doorhakt en niet een die achterover leunt bij een TV interview. Als je zelf al niet alert over komt kun je dat van je ambtenaren ook niet verlangen laat staan verwachten. Handhaving? Vergunningen achteraf verlenen. Hekken op openbare wegen, ga zo maar door. Burgemeester zo kan het niet langer. Doe iets!

  • Yvonne Valk

   Meneer Ton nooit fout(en)je gemaakt? Eindelijk een burgemeester met aandacht voor burgers.Dit speelt al jaren en neem aan dat er niet zulke fijne afspraken met die Moens gemaakt zijn. Brei dat maar eens recht…Onderzoek naar de toenmalige wethouder zijn wel op zijn plaats. Zou fijn zijn als deze burgemeester nog tijdje bleef.

 • Rein

  Ik neem het niet voor onze burgemeester op maar het lijkt mij wel zo netjes om te melden dat hij de eerste! (In 6 afleveringen) burgemeester was die met Sophie Hilbrand in gesprek ging.

 • L. Dirksen

  Hoe zat dat 35 jaar terug ook al weer met “ Limburg aan de Zaan?” ………

 • F. boers

  De Burgemeester had niet veel keus, hij ging keurig in gesprek. Ik hoop dat hij nog lang blijft .

  In ‘oud west’ hoor ik soms ‘Je moet de juiste ambtenaren kennen’. Dat is niet altijd een goed teken.
  De vorige Burgemeester heeft veel op z’n beloop gelaten en dat is te merken, nu zit de buurt met de gebakken
  peren .
  Ben blij dat Heer Moens mijn buurman niet is , onbehoorlijk enz … Een vergunning achteraf geven, Hoezo ? !

  Sterkte Elvira en alle bewoners houd vol !!

 • Peter Schaap

  We zagen een door mediatraining suf gecoachte burgervader en enig besef van onrecht in de gemeenteraad.

 • Ruud Deschaux

  Met verbazin g heb ik zitten kijken naar de uitzending öpstandlingen”naar mijn beste weten, kan dit toch zo ogelost zijn, nl kan de brandweer er bij of de ambulance. Bij een noodgeval zouden ze toch derect toegang moeten hebben om bij de huizen te komen. Sterker, als ik daar had gewoond gewoon een ketting op het hek, en volhouden…

 • S de Groot

  Nemen criminelen NL en overheid over?
  Is overheid te vertrouwen en beschermt ze de burgers nog?
  Betekent de rechtspraak nog iets voor de burger?
  Op al deze vragen verdient de burger heden ten dage een antwoord.
  Hou vol Elvira

 • Ben van Roode

  Hierboven heel wat suggestieve reacties over maffia, corruptie enzovoort. Dat is allemaal onzin.Ik weet natuurlijk dat er ook in Nederland corruptie is. Hier is echter sprake sprake van een mix van slechte communicatie tussen gemeente mijnheer Moens, de ambtelijke organisatie en de vrouw met de naam Elvira. , desinteresse bij bestuurders. Wat mij erg tegenstond was dat de makers geheel achter klaagster gingen staan, waarbij ik hier en daar nogal wat suggestieve opmerkingen werden gemaakt naar mensen die geïnterviewd werden. De mensen die voor de gemeente Zaanstad werken zullen goed naar zichzelf kijken. In het huidige tijdsgewricht, waarin burgers steeds meer aan de overheid moeten betalen en naar hun gevoel er te weinig voor terug krijgen, kemt dat meer dan ooit.

  • Tonvanheeswijk

   Onzin of niet, hoeveel belastinggeld gaat hier nog aan verspild worden??? Open dat hek!

  • Karin Singeling

   Ben, ik vond het wat dat betreft ook een bedenkelijk staaltje journalistiek. Ik ergerde me aan mevrouw Hilbrand die mij te vooringenomen was.

  • Elli de Kuiper

   Meneer Moens heeft al ondersteuning genoeg van de gemeente en daarom vind ik dat Sophie Elvira juist zo goed ondersteunde.

   Stel je zelf eens voor wat het is om tegen die hoge heren op te boksen en zit je dan eenmaal in de gemeenteraad om jouw kant van het verhaal te doen dan schakelt de voorzitter haar microfoon uit en meld erbij dat haar spreektijd verstreken is. Sorry hoor maar dat noem ik pas partij kiezen.

   Gemeenteraad Den Haag en wethouders hebben ook vriendjes politiek bedreven.

 • Stella Schoen

  2 dagen geleden de uitzending gekeken en ben nog pislink.
  Wederom een monumentale erfgoedlocatie die overheerst wordt door projectontwikkelaars met medewerking van de gemeente. Als je als omwonende tegengas geeft omdat het je een onbewoonbare situatie oplevert, ben je ‘lastig’ en wordt je voor gek verklaard. Heb met plaatsvervangende schaamte zitten kijken hoe deze vrouw behandelt wordt.

 • Jaap Meeuwsen

  Hoorde dat Elvira ( en buren ) de zaak wederom verloren heeft.
  Denk niet dat je je gelijk kunt halen bij deze gemeente en de heer Moens + de rechter.
  Wat moeten ze nu nog ?
  Wachten op een hartaanval en dat de ambulance een kwartier langer nodig heeft ? Laten we dat toch niet laten gebeuren a.u.b.

  • Stella Schoen

   Van mensen met een gedegen functie, die vakkundig zijn onderlegd en de ambtsbelofte hebben afgelegd, verwacht je correct en oplossingsgericht gedrag. Als ik het verhaal mag geloven (en dat doe ik) hebben ze zich tot nu toe gemanifesteerd als een afhoudende partij waar je absoluut niets aan hebt met behoorlijk slecht gedrag.

 • FB de Wit

  Dat Hilbrand (VARA) en Hamming (PvdA) het elkaar niet lastig zouden maken, was al te zien aan de ons-kent-ons mimiek van Sophie en Jan.
  Dat het zaakje Zaanstad/Moens stinkt, is overduidelijk. Zeker voor wie het debat heeft gevolgd.

 • Rob Boot

  Ik blijf de Burgermeester steunen. Heb een lange reactie van hem gehad en zijn het er over eens dat we op de uitspraak moeten wachten. Dat zal dus dit jaar 2021 zijn. Helaas het is niet anders maat deze zaak heeft te veel haken en ogen.

  Groet
  Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *