Vandaag Horeca-convenant Zaanstad: om 2 of 5 uur dicht

In de Mailcompany wordt vanmiddag het nieuw horecaconvenant ondertekend. Ondernemers die ondertekenen mogen tot 5 uur ’s nachts openblijven, wie niet tekent moet om 2 uur dicht.

Het college van B&W zal de gemeenteraad voorstellen om de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) zo te wijzigen dat horecazaken in principe om twee uur ’s nachts moeten sluiten.

Wie het convenant tekent, krijgt een ontheffing. Deze zaken mogen, net zoals nu gebruikelijk is, tot vijf uur ’s nachts open blijven. Na drie uur ’s nachts mogen ze geen nieuwe klanten binnenlaten.

Cameratoezicht
Wie het convenant ondertekent moet bijvoorbeeld toestaan dat er camera’s aan de gevel komen en moet waar nodig extra toezicht uitoefenen op het uitgaanspubliek. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor ordeverstorend gedrag van bezoekers.

Ook moeten horecazaken die getekend hebben, vanaf 24.00 uur portiers hebben van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag, op Koningsdag en de dag daarvoor, tijdens oudejaarsnacht en tijdens evenementen. Wie voldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen en over een langere periode zonder ordeverstoring heeft gewerkt, kan hiervan worden vrijgesteld.

Discriminatie
Binnen 25 meter van het bedrijf moet het achtergebleven afval – voor zover dat kennelijk uit of van zijn bedrijf afkomstig is – direct na sluitingstijd wordt opgeruimd.

Er moeten bovendien duidelijke huisregels zijn en er mag geen onderscheid bij het toelaten van bezoekers of het bedienen van gasten zijn. Discriminatie wordt niet geaccepteerd in het horecabedrijf en bezoekers worden aangesproken op discriminerend gedrag.

Zwarte Lijst
Ook wordt er een begin gemaakt met een pilot voor een “systeem van collectieve horecaontzeggingen, zodat klanten die zich structureel en/of ernstig misdragen voor een langere periode uit zoveel mogelijk horecabedrijven worden geweerd”, een zwarte lijst dus.

Het convenant ‘Veilig en verantwoord stappen in Zaanstad’ wordt vanmiddag, woensdag 8 juli, ondertekend door burgemeester Geke Faber, teamchef Ed Kooij (Politie Zaanstad) en vertegenwoordigers van de Zaanse horeca in The Mailcompany op de Dam.

Op de foto van Ton Lentz: Burgemeester Geke Faber, teamchef Ed Kooij en horeca-ondernemers ondertekenen het nieuwe convenant.

horeca convenant

In centrum Zaandam gaat het om dit gebied:

damgebied

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *