Vandaag jarig: Kooger Football Club (KFC)

Opgericht op 20 november 1910, dus vandaag 108 jaar oud. Wij gaan er vanuit dat burgemeester Hamming en sportwethouder Slegers vandaag (of dit weekend) de jubilaris feliciteren met het bereiken van deze eerbiedwaardige leeftijd.

Wellicht heeft de club een beetje gesmokkeld, Zaanwiki meldt 1911 en bij het Gemeentearchief is te vinden dat “de buurtclubjes S.D.O. en E.D.O. zich verenigden onder de naam E.D.O., wat later wordt omgedoopt tot K.F.C.”

Later dus? 1911? Wie daar over valt is een kniesoor. Wij houden het op 1910. En zelfs als het 1911 was, is KFC de oudste Zaanse club die nu nog onder de eigen naam bestaat. Zaanlandia is net even jonger, en ZVV, ZFC en WFC bestaan niet meer als zelfstandige verenigingen, door fusies zijn ze opgegaan in FC Zaandam en Fortuna.

Hieronder de geschiedenis zoals op het gemeentearchief is te vinden, bij de foto met onder andere A. Hagenaar, R. Schaap, J. Walburg, Rimis Mol, L. de Beyer, D. v.d. Knoop, G. Stad, Jb. Koppen, W. van Calcar. Fr. Polentje en C. Stadt.:

“Men speelde in een blauwe werkkiel met een rode bef. K.F.C. kende zijn glorie tijd in de jaren dertig van de twintigste eeuw. De ploeg speelde in die periode steeds in de eerste klasse. In het seizoen 1933-’34 wist K.F.C. zijn eerste klasse te winnen en mocht de ploeg meedoen aan de kampioenscompetitie. Pas in de laatste wedstrijd van het seizoen moest de ploeg het hoofd buigen voor Ajax. Een seizoen later bereikte K.F.C. de finale van de beker, maar verloor van Roermond.

K.F.C. trad in 1955 toe tot het betaalde voetbal. De ploeg werd ingedeeld in de Tweede Divisie. Hoewel de ploeg in 1956 zeer dicht bij promotie was, bleek het betaalde avontuur uiteindelijk toch geen succes. K.F.C. keerde in 1964 terug naar de amateurs. De licentie voor betaald voetbal werd overgenomen door FC Zaanstreek, dat in 1967 met Alkmaar ’54 fuseerde tot AZ ’67.

Bekende oud-spelers: Hans van Doorneveld, Cees Groot, Martin Koeman, Piet Kruiver, Cees Molenaar, Klaas Molenaar, Miranda Noom, Yannick de Wit en Michiel Hemmen.”

Over burgemeestersbezoek aan KFC (en de verschillen tussen de Zaanstreek en Brabant) vertelde oud-burgemeester Ruud Vreeman ooit het volgende:

“Toen ik bij KFC langs de lijn stond werd me meteen door andere omstanders gevraagd: ‘u heeft toch wel betaald burgemeester?’. Toen ik later in Tilburg burgemeester werd en daar een wedstrijd bezocht werd me gevraagd: ‘u heeft toch niet betaald!”

Op de site van KFC staan wel zes jarige spelers, maar de club is zichzelf vergeten!

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *